Πρόσωπα και Πράγματα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μείωση τιμών οικοδομικών υλικών στη διάρκεια του Μαΐου

Σε πτωτική τροχιά παρέμειναν και κατά τον μήνα Μάιο οι τιμές των οικοδομικών υλικών, καθώς η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στον οικιστικό κλάδο παρέμεινε αναιμική. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευών νέων κτιρίων κατοικιών μειώθηκε κατά 1,8% σε σχέση με τον Μάιο του 2014, έναντι μείωσης κατά 2,7% που είχε καταγραφεί κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2014 προς το 2013. Σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, η πτώση δεν ξεπέρασε το 0,1%. Εκτός από τις τιμές του πετρελαίου κίνησης, σημαντική πτώση κατά 5,5% κατέγραψαν και οι γυψοσανίδες, τα παράθυρα (5%) και τα κιγκλιδώματα αλουμινίου (5%). Στον αντίποδα, ανατιμήσεις υπήρξαν σε τούβλα (3,8%) και ηλεκτρική ενέργεια (2%).

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διοίκηση της ΠΟΜΙΔΑ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε εντός της εβδομάδας το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων υπό τον πρόεδρό της κ. Στράτο Παραδιά (φωτ.). Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ένας μεγάλο μέρος της υφεσιακής πορείας της οικονομίας οφείλεται στα πλήγματα που δέχθηκε η ακίνητη ιδιοκτησία. «Είναι δυνατόν μετά το 2015 να ξαναδούμε και πάλι το εμβληματικό και τόσο σημαντικό και για την ελληνική οικονομία δικαίωμα της ιδιοκτησίας να γίνεται σεβαστό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Στράτος Παραδιάς εξήρε τη διαχρονική στήριξη από πλευράς του κ. Παυλόπουλου των προσπαθειών της ΠΟΜΙΔΑ στην υπεράσπιση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, απονέμοντάς του και τιμητική πλακέτα.

Goldman Sachs, Deutsche Bank διεκδικούν δάνεια της Lloyds

Σε άτυπη πλειοδοσία έχουν εισέλθει η Goldman Sachs Group και η Deutsche Bank, για την απόκτηση δανειακών χαρτοφυλακίων της Lloyds Banking Group ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια χρηματοδότησης ακινήτων στην Ιρλανδία και αφορούν σε συγκροτήματα κατοικιών, γραφεία, εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα. Οι αρχικές προσφορές υποβλήθηκαν στις αρχές Ιουνίου και το ενδιαφέρον αμφοτέρων των επενδυτικών ομίλων είναι πολύ έντονο, δεδομένου ότι η έκπτωση επί της ονομαστικής αξίας των δανείων είναι πιθανόν να αγγίξει ακόμα και το 70%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2009, η αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου ξεπερνούσε τα 35 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή της Lloyds είναι μία ακόμη προσπάθεια πλήρους εξόδου της από την ιρλανδική αγορά, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το 2010 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή