Δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.E. καταγράφει η ελληνική αγορά κατοικίας

Δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.E. καταγράφει η ελληνική αγορά κατοικίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, η πτώση των τιμών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 3,9% σε ετήσια βάση, μεταβολή που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση μετά τη Λετονία, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση. Ακολουθούν οι αγορές κατοικίας της Ιταλίας και της Γαλλίας, όπου καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 3,3% και 1,6%, αντίστοιχα.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Eurostat, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με αυτήν, συνολικά η αγορά κατοικίας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να αναπτύσσεται, με τις τιμές να καταγράφουν όλο και μεγαλύτερη άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο Ε.Ε. οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 2,5% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, ποσοστό που συνιστά την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων ετών. Αντίστοιχα και στην Ευρωζώνη, οι αξίες των κατοικιών ακολουθούν ανάλογη τάση, με το πρώτο τρίμηνο να ολοκληρώνεται με ετήσια άνοδο της τάξεως του 0,9%, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 η τάση ήταν πτωτική και το 2014 σταθεροποιητική με τάσεις ελαφράς ανόδου. Τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ε.Ε. σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία με 16,8%, ενώ ακολούθησαν η Σουηδία με 11,6%, η Ουγγαρία με 9,7% και η Μεγάλη Βρετανία με 8,5%.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η πτωτική πορεία των τιμών συνεχίζει να επιβραδύνεται, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 7,5% το 2014, αλλά ο ρυθμός της μείωσης υποχωρεί σταθερά, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2014 η πτώση άγγιξε το 9,1%, υποχωρώντας σε 8% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε 7,2% κατά το τρίτο τρίμηνο και σε 5,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, για να φτάσει στο 3,9% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα συνεχιζόταν, παράλληλα με την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία για το χρέος της χώρας, καταγράφηκαν κάποιες συναλλαγές, κυρίως από ανθρώπους που ανησυχούσαν για πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές ίσως να συνέχισαν την πτωτική τους πορεία με εκ νέου αυξημένο ρυθμό, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2015, η πτώση ήταν μεγαλύτερη για τα νέα διαμερίσματα, των οποίων οι αξίες μειώθηκαν κατά 4,5%, σε αντίθεση με την πτώση των παλιότερων κατοικιών, η οποία δεν ξεπέρασε το 3,5%.

Κατά το 2014, η μέση πτώση των τιμών των νεόδμητων διαμορφώθηκε σε 6,6%, ενώ των παλιότερων διαμερισμάτων σε 8%. Αντιθέτως, το 2013, η απόσταση μεταξύ των δύο κατηγοριών ήταν αισθητά μικρότερη, με τα νεόδμητα να υποχωρούν κατά 10,9% και τα παλαιά κατά 10,8%.

Αναφορικά με την εικόνα ανά γεωγραφική περιοχή, η πτώση στην Αθήνα δεν ξεπέρασε το 3,8%, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, όπου η μείωση των τιμών διαμορφώθηκε σε 5,9%. Κάμψη τιμών κατά 4,1% σημειώθηκε και στις άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ στις λοιπές περιοχές της χώρας, όπου καταγράφεται μεγαλύτερη συγκέντρωση εξοχικών κατοικιών, οι αξίες μειώθηκαν μόλις κατά 3%. Συνολικά κατά το 2014, η πτώση στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 9,2%, στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις σε 6,7% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας σε 5,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή