Ανοδικά τα ενοίκια γραφείων στην Ευρώπη

Ανοδικά τα ενοίκια γραφείων στην Ευρώπη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή αύξηση στις τιμές ενοικίασης κτιρίων γραφείων στην Ευρώπη καταγράφει η τελευταία έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE.

Καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται, ιδίως για σύγχρονα γραφεία με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, καθίσταται όλο και πιο έντονη η έλλειψη των κατάλληλων ακινήτων, με αποτέλεσμα οι τιμές να ενισχύονται.

Σύμφωνα με την CBRE, όλο και περισσότερες εταιρείες διαπιστώνουν ότι η χρήση γραφείων με υψηλές προδιαγραφές και υποδομές σε κεντρικά σημεία, πλησίον των υπολοίπων εταιρειών του κλάδου και στα καλύτερα ακίνητα, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς συμβάλλει στην προσέλκυση των πιο ταλαντούχων εργαζόμενων. Η τάση αυτή καταγράφεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη. Για παράδειγμα, στο Λονδίνο η ζήτηση αυξήθηκε κατά 12% το πρώτο τρίμηνο, με τη συνοικία του Γουέστ Εντ να καταγράφει το πιο δραστήριο πρώτο τρίμηνο (από πλευράς νέων ενοικιάσεων) των τελευταίων τριών ετών.

Αντίστοιχα, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας μισθώθηκαν συνολικά 125.000 τ.μ. κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, μέγεθος που συνιστά την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δύο ετών. Συνολικά δε, στις αγορές γραφείων της Δυτικής Ευρώπης, η αύξηση των νέων ενοικιάσεων κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο άγγιξε το 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά γραφείων στην Ευρώπη δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα από τα μέσα του 2013 και μετά, αλλά πλέον έχει αρχίσει να περιορίζεται, με αποτέλεσμα και οι τιμές να ενισχύονται. Στο Δουβλίνο η αύξηση των τιμών ενοικίασης άγγιξε το 5,6% κατά το πρώτο τρίμηνο, από τα 484 ευρώ/τ.μ. σε 510 ευρώ/τ.μ. ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή