Ενας στους δύο Βρετανούς ενδιαφέρεται να αγοράσει κατοικία στο εξωτερικό

Ενας στους δύο Βρετανούς ενδιαφέρεται να αγοράσει κατοικία στο εξωτερικό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πλεονεκτήματα ενός ισχυρού νομίσματος απολαμβάνουν οι Βρετανοί, καθώς η ανατίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων έχει ενισχύσει σημαντικά την αγοραστική τους δύναμη, με αποτέλεσμα πλέον όλο και περισσότεροι να είναι διατεθειμένοι να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο σε άλλη χώρα. Οπως προκύπτει από σχετική έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της FX Compared, το 46% των Βρετανών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάποια ακίνητο στο εξωτερικό, προκειμένου να επωφεληθεί από την ανατίμηση της στερλίνας. Ενα επιπλέον 23%, μάλιστα, σχεδιάζει να πράξει κάτι τέτοιο εντός των επόμενων 12-18 μηνών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, προκύπτει επίσης ότι το 20% των ερωτηθέντων έχει ενθαρρυνθεί στο να κινηθεί για την αγορά ακινήτου στο εξωτερικό μετά την επικράτηση των συντηρητικών στις πρόσφατες εκλογές, σε μια ένδειξη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει οδηγήσει αρκετούς ενδιαφερόμενους επενδυτές στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στο εξωτερικό. Οσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν αρκετούς από αυτούς στην εν λόγω απόφαση περιλαμβάνονται, επίσης, η ευκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση (για το 22% των ερωτηθέντων), καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων (αύξηση τέλους χαρτοσήμου) στη Μεγ. Βρετανία.

Οσον αφορά τα προτιμώμενα είδη ακινήτων, το 19% των υποψήφιων αγοραστών ανέφερε ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει σε αρκετά ακίνητα σε μία περιοχή, ενώ ένα επιπλέον 19% εκτιμά ότι οι παραθαλάσσιες περιοχές προσφέρουν την καλύτερη απόδοση. Επίσης, σε ποσοστό 25% οι ερωτηθέντες εστιάζουν σε μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα, καθώς επιχειρούν να επωφεληθούν από την αυξημένη αγοραστική τους δύναμη. Σημαντικός παράγοντας στην επιλογή ακινήτου στο εξωτερικό είναι και οι καλές καιρικές συνθήκες συγκριτικά με τη Μεγ. Βρετανία, με το 48% να το θεωρεί καθοριστικό λόγο για την επιλογή τοποθεσίας του εξοχικού τους. Επίσης, το 42% εκτιμά ως πολύ βασικό λόγο και την ευκολία πρόσβασης στο ακίνητο, ενώ 21% των Βρετανών αναζητούν κατοικίες σε ανερχόμενες τουριστικά περιοχές, ώστε να επωφεληθούν από τυχόν υπεραξίες στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, όσο το ευρώ παραμένει στο σημερινό επίπεδο, οι αγοραστικές ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας είναι πολλαπλές για τους Βρετανούς. Μεταξύ των χωρών που λειτουργούν ως βασικοί προορισμοί είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία. Από το «κάδρο» λείπει η Ελλάδα, όπου η οικονομική και νομισματική αστάθεια έχουν φέρει τη χώρα σε δεύτερη μοίρα, παρά τις ελκυστικές τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή