Πρόσωπα και Πράγματα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βουτιά 40% – 70% του τζίρου στα μεγάλα εμπορικά κέντρα

των κεφαλαιακών ελέγχων βιώνουν ήδη τα εμπορικά καταστήματα, τόσο εκείνα που βρίσκονται στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, όσο και όσα βρίσκονται εντός των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development (Athens Mall και Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterannean Cosmos στη Θεσσαλονίκη), όπου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών και από την έναρξη της τραπεζικής αργίας έχουν καταγράψει απώλειες εσόδων της τάξεως του 40%70% μεσοσταθμικά, αναφορικά με τον τζίρο των καταστημάτων τους. Ταυτόχρονα, η επισκεψιμότητα έχει υποχωρήσει κατά 20% κατά μέσον όρο, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν σημαντικά τις αγορές τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εστιάζοντας, κατά κύριο λόγο, στα είδη πρώτης ανάγκης.

Νέο χτύπημα στην αδύναμη οικοδομική δραστηριότητα

επίδραση και στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο είχε επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά, έπειτα από οκτώ και πλέον χρόνια διαδοχικών μειώσεων, αναμένεται να έχει η καθίζηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην κτηματαγορά. Το πλήγμα στην ήδη ευάλωτη ψυχολογία των αγοραστών, αλλά και των πωλητών, που διαπιστώνουν ότι ακόμα κι αν ολοκληρώσουν μια συναλλαγή, ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους, τουλάχιστον στο σύνολό τους, είναι ήδη ορατό. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε άνοδος του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας της τάξεως του 29,2%, έναντι πτώσης της τάξεως του 17% κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επένδυση 3 δισ. στην Ευρώπη επιδιώκει η Blackstone

διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 3 δισ. ευρώ βρίσκεται ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος της Blackstone. Πωλητής είναι η νορβηγική εταιρεία Obligo. Αντικείμενο της συναλλαγής είναι ένα πανευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Δανία, η Γαλλία, η Λεττονία και η Μεγ. Βρετανία. Επίσης, ορισμένα ακίνητα βρίσκονται και στις ΗΠΑ. Περίπου το 1/3 των ακινήτων αφορά αποθηκευτικά κέντρα (logistics). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Blackstone έχει κινηθεί ιδιαίτερα επιθετικά στην αγορά ακινήτων το τελευταίο διάστημα, με σημείο αναφοράς την κίνηση απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου των ακινήτων της GE Capital παγκοσμίως, σε μια συναλλαγή αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή