Κατασκευάζονται 700.000 νέες κατοικίες στην Τουρκία κάθε χρόνο

Κατασκευάζονται 700.000 νέες κατοικίες στην Τουρκία κάθε χρόνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για φαινόμενο «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Τουρκίας δημιουργεί η τεράστια άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας και κυρίως η εμφάνιση κερδοσκοπικών πρακτικών, κυρίως από ξένους αγοραστές εξοχικών κατοικιών. Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του επικεφαλής της Cushman & Wakefield στην τουρκική αγορά, Χαλούκ Σουρ, αρκετοί ξένοι αγοραστές σπεύδουν να αγοράσουν πολυτελείς κατοικίες, αξίας της τάξεως των 5.000 ευρώ/τ.μ., μόνο και μόνο για να τις μεταπωλήσουν λίγους μήνες αργότερα αντί 7.000 ευρώ/τ.μ.

Η κερδοσκοπική αυτή τακτική, η οποία έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες ανά την υφήλιο όπου οι τιμές ενισχύονται με γοργούς ρυθμούς, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «φούσκας», καθώς οι αξίες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και δεν ακολουθούν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, δηλαδή την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, αλλά και την αγοραστική δύναμη της πλειονότητας των αγοραστών.

Σε κάθε περίπτωση, σε ετήσια βάση σήμερα πωλούνται στην Τουρκία περίπου 25.000 ακίνητα σε ξένους, αλλά ταυτόχρονα η κατασκευή νέων κατοικιών ανέρχεται σε 700.000, δείγμα της υπερπροσφοράς που ενδεχομένως να ελλοχεύει ως απειλή για τη μελλοντική πορεία της τουρκικής αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Σουρ, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πολιτικές προσέλκυσης ξένων αγοραστών που να επιθυμούν να μείνουν οι ίδιοι στα σπίτια που θα αγοράσουν, τουλάχιστον για μερικές εβδομάδες τον χρόνο, και όχι απλά για να τα πουλήσουν αργότερα ή να τα νοικίασουν σε τρίτους». Εν ολίγοις, πρέπει να περιοριστεί το τμήμα των αγοραστών που κινούνται στην αγορά αποκλειστικά για επενδυτικούς λόγους. Ο κατασκευαστικός τομέας αποτέλεσε μια από τις κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, αλλά οι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αν δεν βρεθεί ένα εναλλακτικό σενάριο για τη χώρα.

Επί του παρόντος πάντως, η ευφορία είναι διάχυτη, όπως προκύπτει και από την πορεία των αγοραπωλησιών κατοικιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον Μάιο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η ετήσια άνοδος του Απριλίου, όταν οι συναλλαγές ενισχύθηκαν κατά 42,7%, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας. Η μεγαλύτερη άνοδος κατά τον Μάιο καταγράφηκε στην Κωνσταντινούπολη με 20%, καθώς πωλήθηκαν 21.576 κατοικίες, μέγεθος υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις ετήσιες πωλήσεις κατοικιών στο σύνολο της Ελλάδας. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 11,9% σημειώθηκε στην Αγκυρα και κατά 5,8% στη Σμύρνη. Συνολικά, πωλήθηκαν 107.888 κατοικίες, εκ των οποίων 1.982 σε ξένους πολίτες, μέγεθος που συνιστά ετήσια άνοδο της τάξεως του 23% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή