Ανακόπηκε η άνοδος της οικοδομής

Ανακόπηκε η άνοδος της οικοδομής

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο «χτύπημα» από τις επιπλοκές που υπήρχαν κατά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές δέχθηκε ο κλάδος της οικοδομής κατά τον φετινό Απρίλιο, καθώς τότε καταγράφηκε η πρώτη μεταστροφή της έως τότε θετικής πορείας ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση του φετινού πρώτου τριμήνου, προέκυψε άνοδος του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας της τάξεως του 29,2%, έναντι πτώσης της τάξεως του 17% κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημαντική ήταν και η άνοδος του αριθμού των οικοδομικών αδειών, αφού αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο 2015 κατά 8,7%, έναντι πτώσης κατά 25,0% του πρώτου τριμήνου του 2014.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η άνοδος καταγράφηκε για κάθε μήνα ξεχωριστά, δείγμα της θετικής τάσης, δεν ήταν δηλαδή αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής επίδοσης ενός και μόνο μήνα που συμπαρέσυρε τα μεγέθη και συνολικά στο πρώτο τρίμηνο. Η βελτίωση αυτή πυροδοτήθηκε κυρίως από την πραγματοποίηση εργασιών ανακαίνισης σε υφιστάμενες ξενοδοχειακές-τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως και επεκτάσεις/παρεμβάσεις σε μεταποιητικές μονάδες. Στον αντίποδα, ο κλάδος της κατοικίας παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανενεργός.

Η εικόνα αυτή διαφοροποιήθηκε προς το χειρότερο τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.080 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 206,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και σε 941,3 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, σημειώνοντας δηλαδή αύξηση 6,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αλλά μείωση κατά 6,2% στην επιφάνεια και 3,5% στον όγκο, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2014. Με την προσθήκη και του Απριλίου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά το φετινό τετράμηνο σημειώνει αύξηση κατά 8,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 17,3% στην επιφάνεια και 18,8% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2014. Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Μάιο 2014 έως τον Απρίλιο 2015, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει μείωση κατά 7,5% στον αριθμό των αδειών και κατά 1,1% στην επιφάνεια, αλλά αύξηση της τάξεως του 3,7% με βάση τον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του Μαΐου 2013 – Απριλίου 2014.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η εικόνα της οικοδομικής δραστηριότητας θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο όταν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του Μαΐου και ακόμα περισσότερο του Ιουνίου και ιδίως του Ιουλίου, που έχει πληγεί από την τραπεζική αργία και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή