Μείωση επιτοκίων και διεθνής αβεβαιότητα οδηγούν στα… ακίνητα

Μείωση επιτοκίων και διεθνής αβεβαιότητα οδηγούν στα… ακίνητα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπηρέαστοι εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές ακινήτων από την κρίση χρέους στην Ελλάδα και τη μεγάλη αναταραχή στο χρηματιστήριο της Κίνας, καθώς κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου προχώρησαν σε αγορές ακινήτων συνολικής αξίας 146,3 δισ. ευρώ, ποσό ανάλογο με εκείνο της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Jones Lang LaSalle (JLL), οι ΗΠΑ αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη αγορά κατά το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο των επενδύσεων κατά 30%.

Κατά τους αναλυτές της JLL, η θετική αυτή πορεία των επενδύσεων σε ακίνητα προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους, καθώς η πρόσφατη υποχώρηση των παγκόσμιων επιτοκίων λειτουργεί θετικά για τις συναλλαγές ακινήτων. Θετικά για την παγκόσμια αγορά ακινήτων λειτουργεί παραδόξως και η κρίση χρέους στην Ελλάδα, καθώς η αβεβαιότητα ευνοεί τα ακίνητα, που θεωρούνται μια ασφαλής επενδυτική επιλογή. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, για το σύνολο του έτους αναμένονται επενδύσεις της τάξεως των 700 δισ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 5% σε σχέση με το 2014.

Εκτός από τις ΗΠΑ, σημαντική βελτίωση καταγράφει και η επενδυτική δραστηριότητα στην Ευρώπη, όπου η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 11% (σε όρους ευρώ). Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, με την αύξηση να ανέρχεται σε 47% κατά το πρώτο εξάμηνο. Αντίστοιχα, άνοδο της τάξεως του 15% σημειώθηκε και στις τρεις κύριες αγορές της Μεγ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ περαιτέρω άνοδος κατά 38% προέκυψε και στις σκανδιναβικές χώρες. Ακόμα και στη Ρωσία σημειώθηκε η πρώτη βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών έπειτα από πέντε τρίμηνα. Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο μερικές αγορές της Ασίας, κυρίως η Ιαπωνία και η Αυστραλία, όπου καταγράφηκε μικρή πτώση της αξίας των συναλλαγών.

Οπως προκύπτει, η ασφάλεια της αγοράς ακινήτων έναντι των κεφαλαιαγορών, σε συνδυασμό και με το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού, προσελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές. Ενας ακόμη παράγοντας που λειτουργεί θετικά είναι το γεγονός ότι η παρούσα περίοδος προσφέρει και σημαντικές ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων, ιδίως σε δευτερεύουσες αγορές, δηλαδή σε μικρότερες, πλην όμως αναπτυσσόμενες οικονομικά πόλεις ανά την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, στην πλειονότητα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, οι αξίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας έτσι και εκεί σημαντικές ευκαιρίες επένδυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή