Πώς «εξαφάνισαν» τα capital controls τους πωλητές ακινήτων

Πώς «εξαφάνισαν» τα capital controls τους πωλητές ακινήτων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράδοξα φαινόμενα οδηγείται για άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες και ως αποτέλεσμα των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, παρατηρήθηκε το εξής: οι πωλητές ακινήτων εξαφανίστηκαν από την κτηματαγορά, αρνούμενοι να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση, έως ότου αποκατασταθεί η ισορροπία στο τραπεζικό σύστημα και, κυρίως, έως ότου φανεί η διάρκεια που θα έχουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες αγωνιούσαν προκειμένου να βρουν αγοραστή για το ακίνητό τους και με τον τρόπο αυτό να αποπληρώσουν άλλες υποχρεώσεις, ή απλώς να απαλλαγούν από το φορολογικό βάρος που συνεπάγεται η κατοχή ακινήτου σήμερα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μεσιτών, τις τελευταίες ημέρες, οι πωλητές είναι λίαν επιφυλακτικοί απέναντι στην ολοκλήρωση μιας συναλλαγής, καθώς δεν γνωρίζουν το πώς και το πότε θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα που θα αποκομίσουν από τη μεταβίβαση του ακινήτου τους.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι αγοραστές έχουν την ανάποδη επιθυμία, καθώς, φοβούμενοι τυχόν «κούρεμα» των καταθέσεών τους, επιθυμούν με κάθε τρόπο την απομείωσή τους, αγοράζοντας όχι μόνο ακίνητα, αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως αυτοκίνητα και ηλεκτρικές συσκευές, εξέλιξη που πιστοποιείται και από την πορεία των πωλήσεων οχημάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Η τάση αυτή καταγράφηκε ώς ένα βαθμό και στην αγορά κατοικίας, ιδίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, καθώς, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, επικράτησε η άποψη πως ένα ακίνητο, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποφέρει υπεραξίες, έστω κι αν σήμερα οι προοπτικές της αγοράς είναι αρνητικές.

Mία επίσης νέα τάση που δημιούργησε η κρίση είναι αυτή της «συγκατοίκησης» ελεύθερων επαγγελματιών. Δικηγόροι και γιατροί συμμαχούν πλέον κάτω από την ίδια στέγη, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή