Στο ΣτΕ θα κριθεί η τύχη του Πάτροκλου

Στο ΣτΕ θα κριθεί η τύχη του Πάτροκλου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, η τύχη του ιδιωτικού νησιού Πάτροκλος που ανήκει στην οικογένεια Γιατράκου. Εκπρόσωποι της τελευταίας ζητούν την καταβολή αποζημίωσης πλησίον των 400 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, ποσό που αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του νησιού, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν υπεραξίες από μια πιθανή εμπορική εκμετάλλευσή του. Αιτία για την προσφυγή των κληρονόμων Γιατράκου στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποτελεί το γεγονός ότι δεν τους επιτρέπεται η πώληση του νησιού, δεδομένου ότι το 2014, με βάση υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, απαγορεύτηκε κάθε πώληση ιδιωτικού νησιού εφόσον σε αυτό έχουν εντοπιστεί αρχαία.

Στην περίπτωση του Πάτροκλου, το 1998 χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος, καθώς στο νησί σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος των κλασικών χρόνων, ενώ το 1982 η βραχονησίδα υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Στο πλαίσιο αυτό, η οικογένεια Γιατράκου υποστηρίζει ότι η πλήρης αδράνεια και δήμευση της βραχονησίδας, που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες με ενέργειες της Πολιτείας, στην πραγματικότητα αποτελεί «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η απαγόρευση πώλησης, μίσθωσης, εκμετάλλευσης της βραχονησίδας είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την περιουσία. Σε προηγούμενη αίτησή τους προς το ΣτΕ, οι ιδιοκτήτες ζητούσαν από το ΣτΕ σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι δεσμεύσεις στον Πάτροκλο, να υποχρεωθεί το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για τη στέρηση της ιδιοκτησίας τους.

Αν δεν γίνει αυτό, ζητούσαν να απαλλοτριωθεί αμέσως η βραχονησίδα και να καταβληθεί το σχετικό τίμημα, ενώ αν ούτε αυτή η επιλογή γινόταν αποδεκτή, ζητούνταν η ανταλλαγή του Πάτροκλου με άλλο δημόσιο ακίνητο ανάλογης αξίας.

Υπενθυμίζεται ότι η βραχονησίδα Πάτροκλος βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο στον Αργοσαρωνικό Κόλπο κι απέναντι από τον περίφημο ναό του Ποσειδώνα. Η έκταση του νησιού ανέρχεται περίπου στα 2.800 με 3.000 στρέμματα και βρίσκεται σε απόσταση 850 μέτρων από την ξηρά, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την εμπορικότητα του νησιού. Ωστόσο, οι απόπειρες πώλησης του νησιού από την οικογένεια Γιατράκου έχουν όλες πέσει στο κενό, λόγω των προβλημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σημειωτέον ότι με βάση τις τελευταίες πληροφορίες στελεχών που παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά, η ζητούμενη τιμή πώλησης του Πάτροκλου εκτιμάται ότι διαμορφώνεται σε 150 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή