Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πούλησαν ακίνητα 14,6 δισ. ευρώ το 2014

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πούλησαν ακίνητα 14,6 δισ. ευρώ το 2014

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια ύψους 14,6 δισ. ευρώ άντλησαν από την πώληση της ακίνητης περιουσίας τους οι επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του 2014. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Jones Lang LaSalle (JLL), το εν λόγω ποσό ήταν το υψηλότερο που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών. Επίδοση που οφείλεται εν πολλοίς στη διατήρηση του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, αλλά και στη μεγάλη ροή κεφαλαίων από ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές στην αγορά ακινήτων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, από το 2012 και μετά οι τάσεις στην αγορά αυτή είναι ανοδικές, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι εταιρείες που αντλούν ρευστότητα μέσω της πώλησης ακινήτων τους, εξέλιξη που συνδέεται και με την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών των ακινήτων πανευρωπαϊκά, κατά την ίδια περίοδο. Σε έτερη σχετική έρευνα της JLL, είχε διαπιστωθεί ότι το 40% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι διευθυντές των επιχειρήσεων ζητούν πλέον όλο και περισσότερο την άντληση κεφαλαίων από την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων που έχει στην κατοχή της η κάθε εταιρεία.

Σύμφωνα με την ανάλυση της JLL, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον, καθώς οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τις ευκαιρίες αναδιαμόρφωσης ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων, ώστε αυτό να καθίσταται πιο λειτουργικό και να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες με αποδοτικότερο τρόπο. Αλλωστε, με την αγορά ακινήτων να διανύει την καλύτερη περίοδό της από το 2007, οι συνθήκες για κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες για την εύρεση αγοραστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικής αξίας 645 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, όταν η παγκόσμια αγορά ακινήτων είχε βρεθεί στο απόγειό της. Η δυναμική αυτή έχει διατηρηθεί και κατά το 2015, καθώς όλο και περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια στοχεύουν στην αγορά ακινήτων.

Ως εκ τούτου, προκύπτουν σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ακίνητα, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα μέσω συμφωνιών πώλησης κι επαναμίσθωσης. Η σχετική δραστηριότητα εμφανίζεται με πιο έντονο τρόπο στους κλάδους των φαρμακευτικών εταιρειών, της ενέργειας, της βιομηχανίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με έμφαση σε γραφεία και βιομηχανικά ακίνητα που κατέλαβαν το 38% των σχετικών συναλλαγών. Ακολούθησαν τα ξενοδοχειακά ακίνητα με μερίδιο 27%, ενώ τα εμπορικά ακίνητα κατέλαβαν το 16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή