«Φρένο» στην πτώση τιμών στα κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών

«Φρένο» στην πτώση τιμών στα κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές αντιστάσεις σε περαιτέρω πτώση εμφάνισαν οι αξίες των κτιρίων γραφείων υψηλών προδιαγραφών κατά τη διάρκεια του 2014, καθώς -όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)- ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών διαμορφώθηκε σε 3,3%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη πτώση τιμών της τελευταίας τριετίας, καθώς η κάμψη των αξιών το 2012 είχε διαμορφωθεί σε 11,9% και το 2013 σε 9,9%. Για το σύνολο του 2014, η μέση πτώση των τιμών των κτιρίων γραφείων διαμορφώθηκε σε 3,2% στην Αθήνα, 4,6% στη Θεσσαλονίκη και 3,1% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 οι αξίες των κτιρίων γραφείων στο σύνολο της χώρας μειώθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό μείωσης των τελευταίων ετών, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 η πτώση είχε αγγίξει το 1,2% (σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο), ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 3,4%. Στην Αθήνα, οι τιμές κατά το δεύτερο μισό του 2014 υποχώρησαν οριακά κατά 0,1%, ενώ στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα η πτώση ήταν της τάξεως του 1,2%.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια γραφείων, στο σύνολο της χώρας η πτώση του δεύτερου εξαμήνου άγγιξε το 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η μικρότερη πτώση καταγράφεται και πάλι στην Αθήνα με 6,9%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η μείωση των τιμών ενοικίασης γραφείων στη Θεσσαλονίκη με 8,3% και την υπόλοιπη Ελλάδα με 13,9%.

Σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (α΄ εξάμηνο 2014), οι τιμές των ενοικίων υποχώρησαν κατά 2,1%, έναντι πτώσης 6,1% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Αναφορικά με την αγορά γραφείων υψηλών προδιαγραφών της Αθήνας, σε σχετική της ανάλυση για το πρώτο τρίμηνο του 2015, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills επισημαίνει ότι η ζήτηση παραμένει χαμηλή, γεγονός που εξηγεί και τα πολλά άδεια γραφεία. Ταυτόχρονα, οι νέες αναπτύξεις κτιρίων γραφείων είναι προς το παρόν «παγωμένες», εν αναμονή της βελτίωσης του κλίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των κενών γραφείων στην αγορά της Αθήνας άγγιξε το 18,5% με το πέρας του φετινού πρώτου τριμήνου, όντας το υψηλότερο πανευρωπαϊκά και συγκεκριμένα μεταξύ 23 ευρωπαϊκών πόλεων, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Savills. Μετά την Αθήνα, το υψηλότερο ποσοστό διαθεσιμότητας κενών γραφείων διαθέτει το Αμστερνταμ με 16,1%, ενώ έπονται το Δουβλίνο με 13,5%, η Βαρσοβία με 13,4% και η Μαδρίτη με 13,23%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Μιλάνο με ποσοστό κενών γραφείων της τάξεως του 13%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό κενών γραφείων απαντάται στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, με μόλις 3,8%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Βερολίνο με 4,3% και η Στοκχόλμη με 5,75%.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η αθηναϊκή αγορά γραφείων κατέγραψε και τα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης και ανάκαμψης, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, όταν η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές αυξήθηκαν. Ως εκ τούτου, η καθοδική πορεία των τιμών ενοικίασης ανακόπηκε και υπήρξε κάποια κινητικότητα. Ετσι ερμηνεύεται και η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης των τιμών ενοικίασης κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

Καταστήματα

Οσον αφορά την αγορά των καταστημάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι ο μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών τους (για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών) δεν ξεπέρασε το 1% στο σύνολο της χώρας, σημαντικά βελτιωμένος τόσο έναντι του 2012 (πτώση 11,1%), όσο και έναντι του 2013 (πτώση 8,8%). Ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών ήταν 2,4% για την Αθήνα και 0,8% για τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφηκε μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης 0,9%.

Πτώση κατά 9,3% σημείωσαν και οι τιμές ενοικίασης καταστημάτων κατά το 2014, με την υποχώρηση να διαμορφώνεται σε 9,1% στην Αθήνα, σε 9,2% στη Θεσσαλονίκη και σε 9,7% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ανησυχητική εξέλιξη πάντως, είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός πτώσης των ενοικίων των καταστημάτων έχει επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014 και έναντι πτώσης κατά 5,2% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 και πτώσης 1,7% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 (συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2013).

Σύμφωνα, πάντως, με την ΤτΕ, «η προοπτική περαιτέρω σταθεροποίησης και ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον περιορισμό της αβεβαιότητας και την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και από τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και τη διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου». Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συχνά, η ολοκλήρωση συμφωνιών στην αγορά εμποδίζεται από νομικά ζητήματα και δυσκολίες που απορρέουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τη γραφειοκρατία και τον κατακερματισμό της ιδιοκτησίας, όπως επίσης και από το υψηλό και μη ρεαλιστικό τίμημα που συχνά ζητούν οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες, αποτέλεσμα των πολύ υψηλών αρχικών τιμών κτήσης των ακινήτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή