Ενοίκιο 100 έως 200 ευρώ για ένα φοιτητικό διαμέρισμα στην Αθήνα

Ενοίκιο 100 έως 200 ευρώ για ένα φοιτητικό διαμέρισμα στην Αθήνα

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα υποχώρηση της τάξεως του 7-8% κατά μέσο όρο, σημειώνουν φέτος οι τιμές ενοικίασης κατοικιών, ευνοώντας τη μετακίνηση των νεοεπιτυχόντων φοιτητών για τις σπουδές τους. Η πτώση αυτή αφορά το σύνολο των διαμερισμάτων της Αττικής, όπου επικεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, καθώς συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των πανεπιστημιακών σχολών.

Παράλληλα, όπως τονίζουν μεσίτες που παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά, πλέον οι ενδιαφερόμενοι επιδιώκουν την ενοικίαση όσο το δυνατόν νεότερων σε ηλικία και σε καλύτερη κατάσταση διαμερισμάτων, σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν των χαμηλών τιμών ενοικίασης. «Οσο μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τόσο θα υποχωρούν και οι τιμές των ενοικίων των κατοικιών. Ετσι, φέτος έχουμε καταγράψει ετήσια πτώση που αγγίζει το 8% κατά μέσο όρο, ενώ ανάλογη ήταν και η πτώση των τιμών ενοικίασης κατά το 2014», αναφέρει στην «Κ», ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.

Αξίζει άλλωστε να τονιστεί ότι κατά μέσο όρο τα διαμερίσματα της πρωτεύουσας, τα οποία απευθύνονται κατά κόρον σε φοιτητές, έχουν σημειώσει πτώση των τιμών ενοικίασης κατά 50% ή και ακόμα περισσότερο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για ακίνητα μεγάλης ηλικίας και επιφάνειας έως 60 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι μια γκαρσονιέρα μπορεί να ενοικιαστεί ακόμα κι έναντι 100 – 150 ευρώ τον μήνα, ενώ ένα δυάρι θα κοστίσει στους ενδιαφερόμενους φοιτητές περί τα 150-200 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τις προδιαγραφές του ακινήτου.

Με βάση στοιχεία μεσιτικών γραφείων, η μεγάλη αυτή πτώση των τιμών οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο ένας αφορά τη μείωση της εσωτερικής φοιτητικής μετανάστευσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Πλέον, όλο και λιγότεροι είναι εκείνοι που μετακινούνται σε άλλες πόλεις, προκειμένου να σπουδάσουν. Αντιθέτως, οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν κατά κύριο λόγο σχολές, οι οποίες βρίσκονται στην πόλη τους, ώστε να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό με πρόσθετα έξοδα.

Ο δεύτερος λόγος είναι η απουσία ζήτησης από οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι τα προηγούμενα αποτέλεσαν τον βασικό κινητήριο μοχλό της εν λόγω αγοράς. Η μείωση του αριθμού των μεταναστών, ή έστω η σταθεροποίηση του αριθμού τους, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για φθηνά και μικρά διαμερίσματα. Δεδομένου πάντως ότι τα εν λόγω ακίνητα συχνά αποτελούν περισσότερο «άγος», παρά αποφέρουν ιδιαίτερο οικονομικό όφελος στους κατόχους τους, ελέω και του ΕΝΦΙΑ, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν και πρόθυμοι πωλητές. Μάλιστα, όπως τονίζουν μεσίτες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, ορισμένοι γονείς εκτιμούν ότι οι χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί επιτρέπουν ακόμα και την απευθείας αγορά του ακινήτου. Αλλωστε, όταν κανείς διαπιστώνει ότι μπορεί να αγοράσει ακίνητο με ένα κόστος της τάξεως των 10.000 έως 25.000 ευρώ, δηλαδή όσο ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αναμφίβολα εξετάζει και αυτήν την εναλλακτική. Στο παρελθόν και πριν από την οικονομική κρίση, η τάση αυτή είχε επίσης εμφανιστεί, πλην όμως τότε αφορούσε γονείς, που επιχειρούσαν να επωφεληθούν των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και της ευκολίας με την οποία μπορούσε να λάβει κανείς στεγαστικό δάνειο, επενδύοντας σε ένα ακίνητο, με την προσδοκία μελλοντικών υπεραξιών. Αυτό πάντως που καθίσταται σαφές είναι ότι πολύ δύσκολα δεν θα βρει κανείς το ακίνητο που επιθυμεί, ιδίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Μεγάλες εκπτώσεις

Αλλη μία τάση που καταγράφεται φέτος, είναι η πρόθεση ορισμένων γονιών, που διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, να προπληρώσουν με μετρητά το σύνολο των ενοικίων ενός 12μήνου, με αντάλλαγμα μια έκπτωση της τάξεως του 10%-15%, που ισοδυναμεί με περίπου 1-2 δωρεάν ενοίκια. Μάλιστα, όπως τονίζουν φορείς της αγοράς, είναι αρκετοί οι ιδιοκτήτες εκείνοι που δέχονται έναν τέτοιο διακανονισμό, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν «ταλαιπωρηθεί» από κακοπληρωτές ενοικιαστές τα τελευταία χρόνια, έχοντας χάσει σημαντικά έσοδα στο μεσοδιάστημα. Μοναδικό εμπόδιο σε τέτοιες συμφωνίες, είναι μόνο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, που έχουν καταστήσει αρκετούς ιδιοκτήτες επιφυλακτικούς στο να γεμίσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, φοβούμενοι τυχόν «κούρεμα» των καταθέσεών τους στο μέλλον.

Οσον αφορά τις προτιμήσεις των ενοικιαστών, πλέον υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα είναι το ακίνητο να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Γι’ αυτό άλλωστε οι περισσότεροι εξετάζουν όσο το δυνατόν νεότερα ακίνητα, τα οποία πλέον αφθονούν στην αγορά. Επίσης, προτιμώνται περιοχές του κέντρου που προσφέρουν πρόσβαση σε σταθμό ΜΕΤΡΟ, ή που βρίσκονται κοντά στις σχολές φοίτησης. Τέτοιες είναι οι Αμπελόκηποι, το Μετς, τα Ιλίσια, η γενικότερη περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Χίλτον, ο Βύρωνας και το Παγκράτι. Αντιθέτως, οι περισσότερο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, που στο παρελθόν προσέλκυαν φοιτητές, δύσκολα θα βρουν σήμερα πολλούς ενδιαφερόμενους. Σημειωτέον ότι πλέον, συνηθισμένη είναι και η εικόνα των συγκατοικήσεων μεταξύ φοιτητών, ιδίως όσων προέρχονται από την ίδια πόλη, ή π.χ. των Κυπρίων φοιτητών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να μισθώσουν μεγαλύτερα και ποιοτικότερα διαμερίσματα σε καλύτερες περιοχές του λεκανοπεδίου, καθώς επιμερίζονται τα έξοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή