Υψηλότεροι φόροι στα έσοδα από ενοίκια

Υψηλότεροι φόροι στα έσοδα από ενοίκια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακατατάξεις στην αγορά ενοικίων κατοικιών προβλέπεται να επέλθουν με τη διαφαινόμενη αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, δύο μόλις χρόνια από την τελευταία αναθεώρηση του τρόπου φορολόγησης.

Ειδικότερα, δρομολογείται η αύξηση των υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών 11% (που ισχύει για τα έσοδα από ενοίκια έως το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως) και 33% (που ισχύει για τα έσοδα άνω των 10.000 ευρώ ετησίως) σε 15% και 35% αντίστοιχα. Επιπλέον, είναι λίαν πιθανή η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων και η ενσωμάτωση των εσόδων από ενοίκια στη συνολική φορολογία εισοδήματος.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε εκτίναξη της φοροδιαφυγής στην αγορά ενοικίων, καθώς οι ιδιοκτήτες θα επιχειρήσουν να περιορίσουν τις «ζημίες» τους, ιδίως από τη στιγμή που πλέον καλούνται να εξυπηρετήσουν και τον ΕΝΦΙΑ, πιθανώς και τον συμπληρωματικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για πολλούς εξ αυτών. Ταυτόχρονα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αναμένει και πιθανές αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης, αν και είναι λίαν αμφίβολο κατά πόσον θα είναι εφικτό εν τέλει κάτι τέτοιο, σε μια περίοδο που το διαθέσιμο εισόδημα είναι εξαιρετικά πιεσμένο και συρρικνώνεται σταθερά, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν τα κρούσματα μισθωτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το βέβαιο είναι ότι μια πιθανή διαφοροποίηση της φορολογίας ενοικίων θα οδηγήσει σε προσωρινή ανάσχεση των νέων ενοικιάσεων, τόσο κατοικιών όσο και επαγγελματικών ακινήτων, τουλάχιστον έως ότου καταστεί σαφής η επίπτωση των νέων μέτρων και υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής. Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει περισσότερο την αγορά κατοικίας, όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, καθώς ελλείψει τραπεζικής χρηματοδότησης, το ενδιαφέρον των πολιτών έχει στραφεί στις ενοικιάσεις και μάλιστα πλέον σε κατοικίες μεσαίας ή και καλής ποιότητας. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια των ενδιαφερομένων να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές που επικρατούν στις τιμές των ενοικίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική πτώση των ενοικίων, από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, όταν και ξεκίνησε η υποχώρηση των τιμών, έως το δεύτερο τρίμηνο του 2015 αγγίζει το 19% κατά μέσον όρο. Ωστόσο, όπως τονίζει η Alpha Bank σε σχετική της εβδομαδιαία ανάλυση, σήμερα παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού μειώσεως των ενοικίων, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο 2015 ο δείκτης τιμών ενοικίων μειώθηκε οριακά κατά 0,6% σε 90,3 μονάδες, από 90,8 μονάδες το πρώτο τρίμηνο 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή