Ρευστότητα 64 δισ. ευρώ για αγορά ακινήτων από θεσμικούς επενδυτές

Ρευστότητα 64 δισ. ευρώ για αγορά ακινήτων από θεσμικούς επενδυτές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναζήτηση όλο και μεγαλύτερων «στόχων» από την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων στρέφονται οι θεσμικοί επενδυτές, καθώς τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πολύ σημαντικής ρευστότητας, η οποία αναζητά διέξοδο. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Preqin, που επικαλείται σε σχετική ανάλυσή του το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, στο τέλος Σεπτεμβρίου τα επενδυτικά κεφάλαια ακινήτων σταθερής απόδοσης είχαν συγκεντρώσει ρευστότητα ύψους 63,8 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ που συνιστά αύξηση κατά 14,2 δισ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο των τιμών των ακινήτων, αλλά και των αποτιμήσεων των εταιρειών επένδυσης σε ακίνητα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, όπως ο κ. Πατρίτσιο Παλομάρ της εταιρείας παροχής υπηρεσιών CBRE, πλέον καταγράφονται όλο και περισσότερες συναλλαγές μεγάλης κλίμακας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν αυτήν την κρίσιμη μάζα μεγέθους, που να προσφέρει οικονομίες κλίμακας, μεγιστοποιώντας έτσι τις αποδόσεις. Μοιραία, οι αξίες τέτοιων χαρτοφυλακίων μεγάλου μεγέθους έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα, καθώς οι πωλητές γνωρίζουν την υψηλή ζήτηση που κυριαρχεί και επιχειρούν να επωφεληθούν.

Μάλιστα, εσχάτως έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί πωλητές επιχειρούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, προκειμένου να ενώσουν τα ακίνητά τους και να ενισχύσουν το μέγεθος των προσφερόμενων προς πώληση χαρτοφυλακίων, γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν και υψηλότερο τίμημα απ’ ό,τι αν πωλούσαν τα ακίνητα μεμονωμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή πώλησης χαρτοφυλακίων ακινήτων ανήλθε σε 204,6 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, ποσό που είναι το υψηλότερο από το 2006, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Real Capital Analytics. Σημειωτέον ότι οι συνολικές επενδύσεις για την απόκτηση χαρτοφυλακίων ακινήτων στην Ευρώπη, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ανήλθαν σε 61,5 δισ. ευρώ, μέγεθος που επίσης είναι το μεγαλύτερο από το 2007, δηλαδή πριν από την έλευση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μεταξύ των σημαντικότερων συναλλαγών περιλαμβάνεται η αγορά 10 εμπορικών κέντρων στη Γαλλία και στο Βέλγιο, από την κινεζική China Investment Corp., αντί ποσού 1,3 δισ. ευρώ. Η ζήτηση για ακίνητα αιτιολογείται και από τις προσφερόμενες αποδόσεις, που είναι σαφώς υψηλότερες άλλων επενδυτικών προϊόντων, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Για παράδειγμα, οι συνολικές αποδόσεις των επαγγελματικών ακινήτων στην Ευρώπη (συνδυασμός της αύξησης των ενοικίων και των υπεραξιών στις τιμές πώλησης) κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 5,35%. Την ίδια περίοδο, οι επενδυτές στον δείκτη Stoxx Europe 600 απώλεσαν 2,5% των κεφαλαίων τους, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 2,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή