Υποθήκες 33 δισ. στα «κόκκινα» δάνεια

Υποθήκες 33 δισ. στα «κόκκινα» δάνεια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον «προκρούστη» της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ρύθμισης του δημοσίου χρέους θα πρέπει να περάσει η αγορά ακινήτων και η οικονομία γενικότερα, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάκαμψη και προσέλκυση νέων επενδυτών, εγχωρίων και ξένων. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε εντός της εβδομάδας από τις τοποθετήσεις δεκάδων στελεχών της αγοράς ακινήτων, στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexrpo 2015 για την αγορά ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας συμβούλων Alvarez & Marsal, ακίνητα αξίας της τάξεως των 33 δισ. ευρώ είναι σήμερα υποθηκευμένα έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα, η πλειονότητα των εν λόγω ακινήτων έχει υποθηκευθεί με αξίες σαφώς υψηλότερες των σημερινών, με αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες για άσκηση σημαντικών νέων πτωτικών πιέσεων στις αξίες των ακινήτων, με την εφαρμογή του σχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια». Υπενθυμίζεται ότι ήδη μέχρι σήμερα, οι τιμές έχουν μειωθεί 40% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου, αυτήν την περίοδο η αγορά ακινήτων πλήττεται ακόμα περισσότερο από την αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας που έχουν δημιουργήσει οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, το ζήτημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η έλλειψη εμπιστοσύνης αναφορικά με την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Οι παράγοντες αυτοί αποτρέπουν την έλευση νέων επενδυτών, καθώς κρατούν την οικονομία της χώρας σε «ομηρία». Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κ. Λίλα Πατεράκη της Zeus Capital Partners, από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν επενδυθεί κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ στην ευρύτερη αγορά ακινήτων της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εως το τέλος του έτους, το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να απουσιάζει πλήρως από τον επενδυτικό «χάρτη».

Πάντως, τα στελέχη του κλάδου εξέφρασαν την εκτίμηση ότι εφόσον διευθετηθούν τα παραπάνω ζητήματα, θα ανοίξει και ο δρόμος για την ανάκαμψη των επενδύσεων και της κινητικότητας στην εγχώρια κτηματαγορά, αφού θα εκλείψει σε πολύ μεγάλο βαθμό η ανασφάλεια που έχει επικρατήσει σήμερα. Πρόκειται για καθοριστικό παράγοντα, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Γκικόπουλος, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company, με βάση τη διεθνή εμπειρία, το 50%-60% των νέων επενδύσεων, συνολικού ύψους περί τα 150 δισ. ευρώ, που χρειάζεται η Ελλάδα τα επόμενα 9-10 χρόνια θα προέλθει από τους κλάδους των ακινήτων και των κατασκευών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή