Οι αγοραστές δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν στην Πορτογαλία

Οι αγοραστές δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν στην Πορτογαλία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνεται η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας της Πορτογαλίας, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να ενισχύονται, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης και της μειούμενης προσφοράς. Παρ’ όλα αυτά, σε σχετική έρευνα του RICS και του ερευνητικού φορέα Ci, καταγράφεται και μια σχετική αναντιστοιχία μεταξύ των επιθυμιών των αγοραστών και των προσφερομένων προς πώληση κατοικιών. Συγκεκριμένα, παρότι καταγράφεται άνοδος του αγοραστικού ενδιαφέροντος, εντούτοις οι αγοραπωλησίες κατοικιών δεν σημειώνουν ανάλογη αύξηση, το αντίθετο μάλιστα, δείγμα ότι οι αγοραστές δεν βρίσκουν αυτό ακριβώς που επιθυμούν στην τιμή που το θέλουν. Σύμφωνα με την έρευνα, τον Αύγουστο, η ζήτηση από νέους αγοραστές ενισχύθηκε έναντι του Ιουλίου, αλλά οι εντολές πώλησης (ένας από τους δείκτες μέτρησης του αριθμού των συναλλαγών) υποχώρησαν ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014. Η τάση αυτή αντανακλάται και στον τελικό αριθμό των συναλλαγών, ο οποίος ενισχύθηκε μεν, οριακά δε. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι κατά τους επόμενους μήνες, η υψηλή ζήτηση θα μεταφραστεί σταδιακά σε αυξημένες πράξεις αγοραπωλησίας. Τη θετικότερη εικόνα καταγράφει η παραθεριστική περιοχή του Αλγκάρβε, ενώ έπονται τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Λισσαβώνας και του Οπόρτο. Το θετικό είναι ότι η προσφορά παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με τη ζήτηση, γεγονός που προβλέπεται να συνεχίσει να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω, τόσο κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους όσο και συνολικά κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εκτιμητών ακινήτων που συμμετείχαν στην έρευνα, κατά το προσεχές 12μηνο, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 3% κατά μέσον όρο, ενώ κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 5%. Πρόκειται για μια σαφή «ψήφο εμπιστοσύνης» των φορέων της αγοράς στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψής της.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των ενοικιάσεων κατοικιών, η ζήτηση νέων ενοικιάσεων ενισχύθηκε σημαντικά κατά τον τελευταίο μήνα, σε αντίθεση με την προσφορά. Ως εκ τούτου, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν εκ νέου, κάτι που είχε συμβεί και τον Ιούλιο. Παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση των αναλυτών είναι ότι η γενικότερη πορεία των τιμών των ενοικίων θα είναι σταθεροποιητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή