Ισόγεια και υπόγεια που δεν θέλει πια κανείς

Ισόγεια και υπόγεια που δεν θέλει πια κανείς

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβλημα παντελούς έλλειψης μισθωτικού και αγοραστικού ενδιαφέροντος διαπιστώνουν οι ιδιοκτήτες ισόγειων καταστημάτων σε «δευτερεύοντα» εμπορικά σημεία συνοικιών της Αθήνας.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών κ. Στ. Παραδιάς, «πολλοί καταστηματάρχες προτιμούν να μην προχωρήσουν σε διαδικασίες έξωσης των ενοικιαστών που δεν μπορούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, γιατί φοβούνται ότι αν κλείσουν το μαγαζί, την επόμενη μέρα θα γίνει καταφύγιο αστέγων, μεταναστών ή τοξικομανών».

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι διαθέτουν υπόγεια διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως σε περιοχές όπως η Κυψέλη, το Παγκράτι, τα Κάτω Πατήσια, η πλατεία Βικτωρίας κ.ο.κ. Στο παρελθόν, τα ακίνητα αυτά έβρισκαν ενοικιαστές, κυρίως από τη «δεξαμενή» των οικονομικών μεταναστών, δηλαδή ανθρώπων που έρχονταν στην Ελλάδα, έβρισκαν δουλειές και έμεναν, προκειμένου να αποταμιεύσουν κάποια χρήματα για να στείλουν στις οικογένειές τους, στη χώρα καταγωγής τους. Τα εν λόγω ακίνητα πωλούνται πλέον ακόμη και αντί ποσών που δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, χωρίς όμως να βρίσκουν αγοραστικό ενδιαφέρον, δείγμα της απαξίωσης που έχει συντελεστεί.

Πάντως, μία λύση για όλους τους παραπάνω ιδιοκτήτες θα μπορούσε να δώσει το υπό επεξεργασία σχέδιο εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο από όσους ιδιοκτήτες έχουν συσσωρευμένες οφειλές προς την εφορία, το οποίο, ωστόσο, μετατρέπεται σε… γεφύρι της Αρτας. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν θα μπορούν να εκχωρούν το ακίνητό τους στο Δημόσιο και, σε αντάλλαγμα, θα λαμβάνουν μια πίστωση φόρου, χωρίς, όμως, να μπορούν να πάρουν τα χρήματα στα χέρια τους. Με την πίστωση αυτή θα μπορούν να εξοφλούν καθυστερούμενες οφειλές φόρων, αλλά και μελλοντικές. Μάλιστα, θα μπορούσαν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να λάβουν και πάλι την κυριότητα του ακινήτου, εφόσον, όμως, πληρώσουν την εφορία με χρήματα.

Η αρχική πρόθεση ήταν η εκχώρηση να γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αν βεβαίως ποτέ εφαρμοστεί, γιατί πάει ξανά προς τα «πίσω».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή