Στάσιμο το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας»

Στάσιμο το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών κατοικιών από χώρες εκτός Ε.Ε., στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του Enterprise Greece, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 983 άδειες, αν και το θετικό είναι ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, η δραστηριότητα της έκδοσης νέων αδειών έχει καταγράψει άνοδο της τάξεως του 28,5%. Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση των αδειών γίνεται με την απόκτηση ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Κινέζοι αγοραστές με 335 άδειες, ενώ έπονται με 315 άδειες οι Ρώσοι αγοραστές. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 151 άδειες, ενώ ακολουθούν οι αγοραστές από την Αίγυπτο με 53 άδειες, από την Ουκρανία με 52 άδειες και από την Αμερική με 21 άδειες. Επιπλέον, 56 άδειες έχουν χορηγηθεί σε αγοραστές από άλλες χώρες. Αυτό πάντως που καταγράφεται μέχρι σήμερα είναι ότι, παρά το σχετικά υψηλό ενδιαφέρον, πολύ μικρό μέρος αυτού εν τέλει μεταφράζεται σε πράξεις αγοραπωλησίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Ειδικότερα, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, δηλαδή κατά τους πρώτους 15 μήνες εφαρμογής του σχετικού προγράμματος, είχαν εκδοθεί 436 άδειες, ενώ αναμενόταν η χορήγηση επιπλέον 83. Οι συνολικές εισπράξεις δεν ξεπερνούσαν τα 67 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, ο ρυθμός χορήγησης αδειών παρέμεινε σχετικά σταθερός κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου και μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο, καθώς εκδόθηκαν περίπου 464 νέες άδειες. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει και θετική ανάγνωση, αν συνεκτιμηθεί το αρνητικό μακροοικονομικό κλίμα, η πολιτική αστάθεια και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων από τον Ιούλιο και μετά.

Επιπλέον, θα πρέπει να καταγραφεί και το πρόβλημα που έχει προκύψει από την ερμηνεία του νόμου, καθώς εφόσον οι ξένοι επενδυτές παραμείνουν στην Ελλάδα πάνω από 180 ημέρες ετησίως (δηλαδή έξι μήνες τον χρόνο), η εφορία μπορεί να τους καλέσει να πληρώσουν φόρο με βάση το σύνολο των εισοδημάτων τους στο εξωτερικό. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σχετικές απαντήσεις των αρμοδίων φορολογικών αρχών, και συγκεκριμένα της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, όποιος πολίτης διατηρεί μόνιμη ή κύρια κατοικία στην Ελλάδα και διαμένει σε αυτήν για περίοδο ίση με τουλάχιστον 183 ημέρες (συμπεριλαμβανομένων και τυχόν σύντομων ταξιδιών στο εξωτερικό) θεωρείται αυτομάτως και φορολογικός κάτοικος Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, όμως, ο νόμος για τις «χρυσές βίζες» δεν επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να λάβουν άδεια εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή