Οι Βρετανοί επιστρέφουν στην αγορά κατοικίας των Αλπεων

Οι Βρετανοί επιστρέφουν στην αγορά κατοικίας των Αλπεων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διαχέεται» η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας των Αλπεων, καθώς πλέον τα περισσότερα θέρετρα απολαμβάνουν υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από ξένους αγοραστές, με τα υπερπολυτελή θέρετρα να ηγούνται βέβαια της ανόδου αυτής. Οπως σημειώνει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills σε σχετική της έρευνα για την αγορά κατοικίας των Αλπεων, οι Βρετανοί αγοραστές έχουν επιστρέψει, καθώς το αδύναμο ευρώ προσφέρει αξιόλογες αγοραστικές ευκαιρίες στις Γαλλικές, τις Αυστριακές και τις Ιταλικές Αλπεις. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις Ελβετικές Αλπεις, που είναι ακριβότερες για τους ξένους επενδυτές, λόγω της ισχυροποίησης του ελβετικού φράγκου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Παρ’ όλα αυτά, το γαλλικό θέρετρο του Κουρσεβέλ είναι το ακριβότερο, με τη μέση τιμή πώλησης για μια πολυτελή κατοικία να διαμορφώνεται σήμερα σε 31.340 ευρώ/τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι η απόκτηση ακινήτου της τάξεως των 100 τ.μ. στοιχίζει πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα ελβετικά θέρετρα Γκστάαντ, Σεν Μόριτζ, Ζερμάτ και Βερμπιέ, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 26.450 έως 31.220 ευρώ/τ.μ.

Πάντως, όπως σημειώνει η Savills, στις παραπάνω περιοχές, οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αλλά η ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ τις έχει ανεβάσει στη συνολική κατάταξη.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος παραμένει το υψηλότερο μεταξύ των χειμερινών θερέτρων, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, αφού στη Βόρεια Αμερική, μόνο το θέρετρο του Βέιλ πλησιάζει τις τιμές αυτές, με κόστος της τάξεως των 25.200 ευρώ/τ.μ.

Οπως αναφέρει η Savills, όσοι διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι ή η Μόσχα κατά κανόνα επιλέγουν κι ένα χειμερινό εξοχικό στο Κουρσεβέλ, το Γκστάαντ ή το Σεν Μόριτζ. Πάντως, κατά το 2015, η ζήτηση από τους αγοραστές στις Ελβετικές Αλπεις περιορίστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, λόγω της απότομης ανόδου του ελβετικού φράγκου, γεγονός που μείωσε το ενδιαφέρον από τους ξένους αγοραστές.

Εντούτοις, η χαμηλή προσφορά κατοικιών προς πώληση, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στις υποδομές που συνεχίζονται και φέτος, διατήρησαν τις τιμές σταθερές.

Στον αντίποδα, η ζήτηση στις Αυστριακές Αλπεις ήταν πολύ υψηλή, γεγονός που σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Αυστρίας διατηρεί τις τιμές σε υψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα από 5.000 έως 7.000 ευρώ/τ.μ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 μέχρι σήμερα, οι τιμές πώλησης κατοικιών στο σύνολο της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 41%, εξέλιξη που έχει επηρεάσει θετικά και την αγορά των χειμερινών εξοχικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή