Πρόσωπα και Πράγματα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακυρο κατά το ΣτΕ το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό

Ακυρο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το τροποποιημένο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (ΕΠΧΣΑΑΤ), λόγω μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκανε δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, τόσο από ξενοδόχους με περιβαλλοντική ευαισθησία, όσο και από συναφή στελέχη από τον κλάδο των κατασκευών, καθώς προέβλεπε την άρση, υπό προϋποθέσεις, των περιορισμών για τις οργανωμένες τουριστικές επενδύσεις σε περιοχές «NATURA» και σε μικρά νησιά (άνω των 90 τ.χλμ.) και διευκολύνσεις για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).

Λιγότερα και μικρότερα ακίνητα πλέον στην αγορά

Περιορισμό της προσφοράς ακινήτων και επιφανειών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια προβλέπει με σχετικό άρθρο του ο κ. Πάνος Δανός, επικεφαλής της Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate. Σύμφωνα με τον κ. Δανό, καταρχάς έχει υποχωρήσει σημαντικά ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, το κόστος κατασκευής (εργατικά κόστη και υλικά) έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ ταυτόχρονα έχουν υπερτριπλασιαστεί το κόστος και ο χρόνος που απαιτούνται για την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών (π.χ. περιβαλλοντικές μελέτες, μελέτες κυκλοφοριακών επιπτώσεων, διαχείρισης ομβρίων υδάτων) και τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων για αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας. Ετσι, είναι πολύ δύσκολο για νέες εταιρείες ανάπτυξης να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Επενδύσεις 14,1 δισ. δολάρια σε ακίνητα σχεδιάζει η Blackstone

Το μεγαλύτερο επενδυτικό fund για επενδύσεις στην παγκόσμια αγορά ακινήτων έχει πλέον υπό τον έλεγχό της, η Blackstone Group, ο μεγαλύτερος διαχειριστής εναλλακτικών μορφών επενδύσεων παγκοσμίως.

Η εταιρεία φέρεται να έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 14,1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε ακίνητα ανά τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ήδη η Blackstone έχει δεσμεύσει το 20% των εν λόγω κεφαλαίων σε συμφωνίες για αγορά ακινήτων, που πρόκειται να ολοκληρωθούν κατά το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος είναι ο μεγαλύτερος του είδους του παγκοσμίως, καθώς διαχειρίζεται ακίνητα συνολικής αξίας 82,3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή