Σύντομα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφτασε η ώρα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Ξεκίνησε η ανάρτηση στο taxisnet των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ, που αφορά πάνω από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Συνολικά, θα βεβαιωθεί φόρος της τάξεως των 3,2 εκατ. ευρώ, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη εξ αυτών στο τέλος Οκτωβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2016, ενώ δεν προσφέρεται κάποια έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ έως το 2014, ποσά ΕΝΦΙΑ έως 15 ευρώ δεν καταβάλλονταν, φέτος αυτά θα καταβληθούν κανονικά, εκτός κι αν δεν ξεπερνούν το ένα ευρώ. Εκτιμάται ότι η αλλαγή αυτή θα συνεισφέρει επιπλέον 10 εκατ. ευρώ στο κρατικό ταμείο. Το δε ποσό του κύριου φόρου για τα κτίσματα κυμαίνεται από 2,3 έως και 13 ευρώ ανά τ.μ., με βάση την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το κτίσμα. Ο φόρος επηρεάζεται και από συντελεστές παλαιότητας και ορόφου του κτίσματος, ενώ ιδιαίτερης μνείας χρήζει και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται σε όσους ιδιοκτήτες έχουν συνολική ακίνητη  περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Οσον αφορά τις εκπτώσεις/απαλλαγές, θα πρέπει να σημειωθεί ότι χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα. Επίσης, έκπτωση 50% παρέχεται υπό προϋποθέσεις και σε φορολογούμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ενώ έκπτωση της τάξεως του 20% μπορούν να λάβουν και οι ιδιοκτήτες των μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, εφόσον αυτά παρέμειναν εκτός του δικτύου της ΔΕΗ για το σύνολο του 2014. Σημειωτέον ότι φόρος επί της κατοχής ακινήτων θα επιβληθεί και το 2016, ωστόσο πιθανώς να έχει άλλη μορφή από τον σημερινό ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σημερινές αδικίες, αν και ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή