Ανακάμπτει σταδιακά από την ύφεση η αγορά κατοικίας στην Ολλανδία

Ανακάμπτει σταδιακά από την ύφεση η αγορά κατοικίας στην Ολλανδία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης έχει εισέλθει πλέον η αγορά κατοικίας στην Ολλανδία, με τον δείκτη τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο να αυξάνεται κατά 0,7 σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση κατά τον μήνα Μάιο άγγιξε το 2,3%. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη έκθεσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, όπου τονίζεται ότι η τάση αυτή της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2015, αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα παραμείνει χαμηλός. Ως εκ τούτου, όπως όλα δείχνουν, έχει ολοκληρωθεί πλέον ο κύκλος της πτώσης των τιμών στην αγορά κατοικίας της χώρας, ο οποίος ξεκίνησε το 2008 όταν και ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και διήρκεσε έως τα μέσα του 2014. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, οι τιμές υποχώρησαν κατά περίπου 25% συνολικά.

Σε πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας ακινήτων Calcasa, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο υπήρξαν και περιοχές στην Ολλανδία όπου οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 10%, ενώ η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 240.000 ευρώ. Οι αγοραπωλησίες κατοικιών αυξήθηκαν κατά 28,2%, τη στιγμή που η προσφορά νέων κατοικιών μειώθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα δε με τους αναλυτές, η αύξηση των τιμών κατά το τρίτο τρίμηνο θα διαμορφωθεί σε 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή