Επιβραδύνει ο ρυθμός αύξησης τιμών στην αγορά της Ελβετίας

Επιβραδύνει ο ρυθμός αύξησης τιμών στην αγορά της Ελβετίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτέλεσμα φαίνεται πως έχουν οι προσπάθειες των ελβετικών αρχών να περιορίσουν την ανοδική πορεία των τιμών των κατοικιών της χώρας, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη δημιουργία «φούσκας».

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, οι αξίες στην Ελβετία αυξήθηκαν κατά 28% συνολικά κατά την περίοδο από το 2008 έως το 2013, σε μια περίοδο δηλαδή που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η γενικότερη τάση ήταν πτωτική. Η άνοδος αυτή οφειλόταν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στα χαμηλά επιτόκια, στην άνοδο των μισθολογικών απολαβών και στην εισροή εύπορων μεταναστών στη χώρα, παράγοντες που ενίσχυσαν τη ζήτηση στην αγορά.

Ωστόσο, πλέον, οι τιμές δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό και αυτό οφείλεται στα αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης που έχουν επιβληθεί. Ταυτόχρονα, η απελευθέρωση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου ως προς το ευρώ είχε ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωσή του σε σχέση με πληθώρα άλλων νομισμάτων, κατέστησε τις εξαγωγές της χώρας ακριβότερες και οδήγησε σε επιβράδυνση την οικονομία της χώρας. Ως αποτέλεσμα, οι ξένοι πολίτες που ήταν κάτοχοι στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο επλήγησαν ιδιαίτερα, με συνέπεια να μειωθεί και η ζήτηση στην αγορά κατοικίας.

Σημειωτέον ότι για να αποκτήσει κανείς την ελβετική υπηκοότητα, θα πρέπει να μένει μόνιμα στη χώρα για 12 συναπτά έτη, να μιλάει άπταιστα μία από τις επίσημες γλώσσες και να μπορεί να τεκμηριώσει την ενσωμάτωσή του στην τοπική κουλτούρα και κοινωνία. Επιπλέον, έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί στην αγορά κατοικιών από ξένους πολίτες χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς δεν επιτρέπονται περισσότερες από 1.500 αγορές κατοικιών ετησίως, αν και το μέγεθος αυτό ποικίλλει από καντόνι σε καντόνι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δυσκολίας απόκτησης κατοικίας είναι η Γενεύη. Στην εν λόγω πόλη, υπάρχει έλλειψη νέων διαμερισμάτων, ιδίως στο κέντρο της πόλης, τη στιγμή που η ζήτηση είναι υψηλή, ιδίως από εργαζόμενους σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα στους οποίους προσφέρονται γενναιόδωρα πακέτα για τη μετεγκατάστασή τους στη Γενεύη. Ως εκ τούτου, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 55% από το 2006 μέχρι σήμερα, έναντι 27% του εθνικού μέσου όρου, με το κόστος να ξεπερνά συχνά τις 10.000 ευρώ/τ.μ. Ετσι εκτιμάται ότι το 80% των κατοίκων της πόλης είναι ενοικιαστές παρά ιδιοκτήτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή