Οι επενδυτές του real estate επιστρέφουν στα κτίρια γραφείων

Οι επενδυτές του real estate επιστρέφουν στα κτίρια γραφείων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή σε κτίρια γραφείων και σε χαρτοφυλάκια ακινήτων αποτελεί τη βασική τάση στην επενδυτική αγορά ακινήτων της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα κατά την περίοδο από το 2010 έως το 2014. Ταυτόχρονα, όπως διαπιστώνει σχετική έρευνα της νομικής εταιρείας CMS, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση συνολικά 675 αγοραπωλησιών ακινήτων στην Ευρώπη (σε 13 χώρες), ο ρόλος των ξένων επενδυτών έχει ενισχυθεί σημαντικά σε όλες τις χώρες, με τη Γερμανία να συγκεντρώνει πάντως το χαμηλότερο ποσοστό ξένων επενδυτών (παρότι κι εκεί υπάρχει άνοδος των ξένων επενδύσεων), συγκριτικά με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τη CMS, το ποσοστό των συναλλαγών που αφορούσαν χαρτοφυλάκια από πολλά ακίνητα έχει καταγράψει σταθερή άνοδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Συγκεκριμένα, ενώ τα χαρτοφυλάκια ακινήτων που άλλαξαν ιδιοκτήτη το 2010 αποτελούσαν το 25% του συνόλου των αγοραπωλησιών, το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 είχε αυξηθεί σε 30%. Η άνοδος αυτή εξηγείται κυρίως λόγω της προτίμησης των ξένων επενδυτών για τέτοιου είδους επενδύσεις, σε συνδυασμό με τη γενικότερη άνοδο της συμμετοχής τους στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.

Οπως τονίζεται στην έρευνα, το 2013, το μερίδιο των ξένων επενδυτών στις συναλλαγές ακινήτων διαμορφωνόταν σε 38%, ενώ το 2014, το αντίστοιχο ποσοστό είχε εκτοξευτεί σε 53%. Μεγάλο μέρος των επενδυτών αυτών προτιμά την απόκτηση χαρτοφυλακίων ακινήτων. Το υψηλότερο ποσοστό ξένων επενδυτών απαντά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με 62%, στη Γερμανία και την Αυστρία, το σχετικό ποσοστό διαμορφώνεται σε 31%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό ξένων επενδυτών με μόλις 2% καταγράφηκε στην Ελβετία. Η πλειονότητα των επενδυτών στρέφεται σε κτίρια γραφείων, όπως προκύπτει από την εικόνα των αγοραπωλησιών κατά τα πέντε τελευταία χρόνια. Το μερίδιο των κτιρίων γραφείων στο σύνολο των συναλλαγών διαμορφώνεται στο 45% κατά μέσο όρο. Στον αντίποδα, τα εμπορικά ακίνητα έχουν υποχωρήσει από το 31% το 2011 σε μόλις 13% το 2014. Πάντως, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η εν λόγω κατηγορία ακινήτων εξακολουθεί να έχει υψηλό μερίδιο της τάξεως του 29%. Αντίστοιχα, σημαντική άνοδο καταγράφουν και τα logistics, με τα σχετικά ακίνητα να αυξάνουν το μερίδιό τους από μόλις 5% το 2011 σε 18% το 2014.

Αυτό που επίσης γίνεται σαφές από την έρευνα είναι ότι το γενικότερο περιβάλλον έχει γίνει φιλικότερο για τους πωλητές ακινήτων. Ο έντονος ανταγωνισμός που συχνά καταγράφεται μεταξύ των αγοραστών που επιθυμούν να εξασφαλίσουν ποιοτικά ακίνητα, έχει οδηγήσει σε πιο ευνοϊκούς όρους για τους πωλητές, με τους νέους ιδιοκτήτες να παραιτούνται τυχόν απαιτήσεων που μπορεί να εγείρουν έναντι του πωλητή σε σαφώς πιο σύντομο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που πλέον διαμορφώνεται σε 6-12 μήνες για το 12% των συναλλαγών και σε 12-18 μήνες για το 17% των συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή