Kίνδυνος «φούσκας» στις αγορές του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ

Kίνδυνος «φούσκας» στις αγορές του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερτιμημένες θεωρούνται οι αγορές ακινήτων στην πλειονότητα των μεγαλουπόλεων του κόσμου, με το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ να κρίνονται οι πλέον επίφοβες για την απότομη διόρθωση των τιμών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της UBS, η αγορά ακινήτων στις δύο αυτές πόλεις θα πρέπει πλέον να θεωρείται «φούσκα», καθώς σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της ελβετικής τράπεζας, οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από 1,5 μονάδες σηματοδοτεί υψηλό κίνδυνο δημιουργίας «φούσκας τιμών». Το Λονδίνο έχει ένδειξη 1,88 και το Χονγκ Κονγκ 1,67.

Η αξιολόγηση γίνεται με βάση την αναλογία τιμών πώλησης/εισόδημα και τιμών πώλησης/τιμές ενοικίασης. Βάσει αυτής, οι αξίες στη βρετανική πρωτεύουσα παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη απόκλιση από το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, καθώς έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2013 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από το 2007, όταν δηλαδή είχε καταγραφεί το προηγούμενο απόγειο των τιμών και μέχρι σήμερα, η άνοδος αγγίζει το 6%, τη στιγμή όπως που κατά το ίδιο διάστημα, οι μέσες μισθολογικές απολαβές στο Λονδίνο έχουν υποχωρήσει κατά 7%. Στην υπόλοιπη χώρα, κατά την ίδια περίοδο (2007-2015), οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 8%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα έγινε γνωστό πως δύο πόλεις της χώρας, η Βιρτζίνια Γουότερ και το Κόμπαμ, αμφότερες στο Σάρεϊ, που απέχει περίπου 30΄ από το Λονδίνο, είναι οι πρώτες όπου η μέση αξία των κατοικιών ξεπερνά το 1 εκατ. στερλίνες (σχεδόν 1,4 εκατ. ευρώ)!

Παράλληλα, είναι και οι πρώτες περιοχές εκτός του Λονδίνου με τόσο υψηλές τιμές. Το συμπέρασμα προκύπτει έπειτα από σχετική έρευνα της Lloyds Bank.

Ωστόσο εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι, εκτός από το Λονδίνο, υπερτιμημένες θεωρούνται και οι αγορές ακινήτων σε πολλές ακόμα πόλεις, όπως το Σίδνεϊ, το Βανκούβερ, το Σαν Φρανσίσκο, το Αμστερνταμ, η Γενεύη, η Ζυρίχη, το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και σε μικρότερο βαθμό, το Τόκιο και η Σιγκαπούρη. Εξαίρεση αποτελούν οι αμερικανικές πόλεις της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης, όπου εκτιμάται ότι οι τιμές αντανακλούν την αγοραστική δύναμη των υποψήφιων αγοραστών. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS από το 1998 μέχρι σήμερα, οι αξίες των κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις παγκοσμίως έχουν διπλασιαστεί και είναι υψηλότερες από την περίοδο 2007-2008, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή