Προς λουκέτο πολλά κινεζικά εμπορικά κέντρα

Προς λουκέτο πολλά κινεζικά εμπορικά κέντρα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρανή απόδειξη ότι η ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου σε μια χώρα με αυξανόμενη κατανάλωση δεν αρκεί από μόνη της για να διασφαλίσει την επιτυχή λειτουργία του, αποτελούν πλέον όλο και περισσότερα κέντρα στην Κίνα. Η συνεχόμενη άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, η κακή διαχείριση σε αρκετά κέντρα και η χαμηλότερη κατανάλωση, σε σχέση με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, που συχνά δεν αντανακλούν πλήρως την πραγματικότητα, συνιστούν το τρίπτυχο των λόγων που ωθούν πολλά κέντρα στο να βάλουν «λουκέτο».

Οπως προκύπτει, σε πολλά κέντρα αυξάνονται τα κενά καταστήματα, ενώ και όσα παραμένουν συχνά «υποφέρουν» από έλλειψη πελατείας, καθώς η επισκεψιμότητα διαρκώς φθίνει. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή έχει πλήξει ακόμα και κέντρα στις πόλεις με την υψηλότερη κατανάλωση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν δεν αλλάξει σύντομα αυτή η εικόνα, ο κίνδυνος ελλοχεύει και για την ίδια την κινεζική οικονομία, καθώς οι εταιρείες ανάπτυξης εμπορικών κέντρων έχουν αυξήσει σημαντικά το επιχειρηματικό χρέος στην Κίνα, που ήδη αποτελεί πρόβλημα, καθώς αντιστοιχεί στο 160% του ΑΕΠ της χώρας, διπλάσιο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ. Αν αυτό το χρέος δεν εξυπηρετείται, είναι σαφές ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα και για την ίδια την οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών CBRE, ήδη στην Κίνα κατασκευάζεται πάνω από 50% των νέων εμπορικών κέντρων παγκοσμίως, παρότι, όπως φαίνεται, κάποια από αυτά δεν θα έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Ενωσης Εμπορικών Αλυσίδων Κίνας και της Deloitte, έως το τέλος του έτους τα εμπορικά κέντρα της Κίνας θα ανέρχονται σε 4.000, αύξηση της τάξεως του 40% σε σχέση με το 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή