REAL ESTATE

Μόλις 102 εκατ. οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα το 2015

akinita1

Επενδύσεις που μετά βίας ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί φέτος στην εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων με την ολοκλήρωση και του εννεαμήνου του έτους, όταν το 2014, στο σύνολο του έτους, οι επενδύσεις είχαν προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2013, το αντίστοιχο μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills Hellas, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο είχαν καταγραφεί μόλις δύο συναλλαγές συνολικής αξίας 42 εκατ. ευρώ. Η πρώτη αφορούσε την απόκτηση δύο καταστημάτων Praktiker από τον όμιλο της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (πρώην Eurobank Properties) και η δεύτερη, την αγορά του ιστορικού ξενοδοχείου Πεντελικόν (Κηφισιά) από έναν Ελληνα ομογενή επιχειρηματία και επενδυτή, αντί ποσού της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, έπειτα από σχετικό πλειστηριασμό.

Επιπλέον 60 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν εντός του Αυγούστου, όταν και ολοκληρώθηκε η απόκτηση χαρτοφυλακίου αποτελούμενο από εννιά καταστήματα της αλυσίδας Makro Cash & Carry από την Grivalia Properties, στο πλαίσιο της πρόσφατης εξαγοράς της εν λόγω αλυσίδας από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Συνολικά πρόκειται για ακίνητα 99.300 τ.μ., εκ των οποίων δύο βρίσκονται στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και από ένα στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στον Βόλο και στην Ξάνθη. Τα ακίνητα έχουν μισθωθεί στη Makro αντί αρχικού ετήσιου μισθώματος 5,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Savills, βασικοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αγορά ακινήτων της χώρας, είναι η «νεφελώδης» οικονομική κατάσταση, η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, αλλά και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που ακολούθησαν. Εκτός από τις παραπάνω συναλλαγές, η Savills έχει καταγράψει και την άνοδο του ενδιαφέροντος από επενδυτές ευκαιριακού χαρακτήρα για την απόκτηση μεγάλων χαρτοφυλακίων ακινήτων από κατασχέσεις, ή ακόμα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έχουν ως ενέχυρο ακίνητα. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, τόσο η Eurobank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς αναζητούν επενδυτές για τον σκοπό αυτό. Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου επιχείρησε να διαθέσει μια σειρά ακινήτων της χωρίς αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της Savills στην Ελλάδα, μέσω της Savills Hellas, ανάλογες κινήσεις προετοιμάζουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Ταυτόχρονα, οι ΑΕΕΑΠ που διαθέτουν σημαντική ρευστότητα, θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της επενδυτικής αγοράς επαγγελματικών ακινήτων εισοδήματος.

Επίσης, εκτιμάται ότι κατά το 2016 θα εκδηλωθεί σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά ακινήτων, κυρίως από ξένους επενδυτές που θεωρούν ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το νέο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα βρεθούν στο επίκεντρο, τόσο κατά το 2016 όσο και στο διάστημα που απομένει έως ότου ολοκληρωθεί το 2015, καθώς υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, με τα κτίρια γραφείων να συγκεντρώνουν τη μερίδα του ενδιαφέροντος, καθώς αυτή η κατηγορία ακινήτων θα επωφεληθεί άμεσα από την οικονομική και επιχειρηματική ανάκαμψη.