Σύντομα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάγωσε» το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Κυβερνητική αδράνεια όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» καταλογίζει στη νέα κυβέρνηση και κυρίως στους υπουργούς Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη και Π. Σκουρλέτη, αντίστοιχα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.). Σε σχετική του ερώτηση, ο τελευταίος ζητάει να μάθει εάν η κυβέρνηση έχει σχεδιασμό για τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος και αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα χιλιάδες νοικοκυριά, οι αιτήσεις των οποίων έχουν, σε πρώτη φάση, εγκριθεί αλλά δεν έχουν, ακόμη, ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 η χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε στα 548,2 εκατ. ευρώ, με την απήχηση μάλιστα να είναι πολύ σημαντική, καθώς έως τον φετινό Ιανουάριο είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα περίπου 50.000 νοικοκυριά. Ωστόσο, από τότε μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν καταγραφεί μόλις 527 αποφάσεις υπαγωγής, τη στιγμή που περίπου 34.000 αιτήσεις υπαγωγής, αν κι έχουν σε πρώτη φάση εγκριθεί, εντούτοις, δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο πρόγραμμα. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση εκ μέρους της κυβέρνησης για το μέλλον του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της προοπτικής αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων.

Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

Στην ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων στην Ελλάδα εντός της προσεχούς δεκαετίας αποσκοπεί σχετικό σχέδιο δράσης που παρουσίασε εντός της εβδομάδας η οργάνωση Greenpeace, εν όψει και της επικείμενης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση των ενεργειακών δαπανών σε 700.000 κτίρια και η παροχή δωρεάν ρεύματος μέσω ηλιακής ενέργειας σε 300.000 νοικοκυριά, ανήκοντα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω υφιστάμενων προγραμμάτων, όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», ή με την παροχή κινήτρων μείωσης των προστίμων κατά την τακτοποίηση αυθαιρέτων, εφόσον υλοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κ.ο.κ. Σύμφωνα με την Greenpeace, τα μέτρα είναι άμεσα εφαρμόσιμα με την εκμετάλλευση ήδη διαθέσιμων πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή