Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιαπωνία «μαγνητίζουν» τους επενδυτές

Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιαπωνία «μαγνητίζουν» τους επενδυτές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιαπωνία συγκεντρώνουν σήμερα τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων παγκοσμίως, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, όπου η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Αυτό προκύπτει από την τελευταία τριμηνιαία έρευνα του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) σε 29 αγορές παγκοσμίως, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο και παρακολουθεί τον βαθμό της εμπιστοσύνης ή μη των μελών του (πρόκειται για ανώτατα στελέχη της αγοράς ακινήτων) στις προοπτικές της αγοράς όπου δραστηριοποιούνται. Πρόθεση της έρευνας είναι να φανεί ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, οι βελτιωμένες προοπτικές στην αγορά της Ιρλανδίας δεν αποτελούν και ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένης της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Αντίστοιχα, στην Πορτογαλία η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών και ενισχύει τις θετικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων της χώρας. Μάλιστα, σε αμφότερες τις χώρες, οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν λόγο για βελτιωμένη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων, κυρίως μετά την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οσον αφορά την αγορά της Ιαπωνίας, οι τάσεις στην οικονομία παραμένουν μεν ευμετάβλητες, αλλά στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων λειτουργούν θετικά δύο συγκεκριμένες τάσεις, η πτώση της ανεργίας κάτω από το 3,5% (γεγονός που έχει περιορίσει τον δείκτη διαθεσιμότητας κενών γραφείων), αλλά και το ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει να τροφοδοτεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα με ρευστότητα.

Στον αντίποδα, αγορές όπως η Ρωσία και η Βραζιλία πλήττονται από την οικονομική ύφεση, η οποία μάλιστα επιδεινώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω της μείωσης της τιμής των εμπορευμάτων που αποτελούν βασικότατα εξαγώγιμα αγαθά και των δύο χωρών. Αντίστοιχα, στην Κίνα η ζήτηση από τους αγοραστές μειώνεται επί τρία διαδοχικά τρίμηνα, ενώ και η ζήτηση από τους ενοικιαστές υποχώρησε με τον ταχύτερο τριμηνιαίο ρυθμό από το 2008, τόσο στα γραφεία όσο και στα εμπορικά καταστήματα και τις αποθήκες. Μάλιστα, η αρνητική εικόνα της αγοράς της Κίνας έχει επιδράσει και σε μια σειρά άλλων περιοχών της Ασίας, όπως η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία και το Χονγκ Κονγκ.

Γενικά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του RICS, σε μεγάλο μέρος των αναδυόμενων αγορών έχει αρχίσει να καταγράφεται μια εικόνα μικρής επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά ακινήτων, κυρίως ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κινεζική κυβέρνηση, που επιχειρεί την ομαλή μετάβαση της οικονομίας σε ένα διαφορετικό μοντέλο, λιγότερο βιομηχανικό απ’ ό,τι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή