Φοροαπαλλαγές για φθηνά δάνεια

Φοροαπαλλαγές για φθηνά δάνεια

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για την τόνωση της αγοράς κατοικίας ενέκρινε λίγες ημέρες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση. Συνολικά παρασχέθηκαν φοροαπαλλαγές ύψους 2 δισ. ευρώ στις τράπεζες που θα προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Στόχος είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, μέσω της ενίσχυσης της ζήτησης στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το εν λόγω μέτρο, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του νέου έτους (αλλά θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας το 2017) αφορά περισσότερο αγοραστές πρώτης κατοικίας, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Αυτοί θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν για έως 40% της αξίας τού προς απόκτηση ακινήτου, έναντι ποσοστού που κυμαίνεται από 18% έως 26% σήμερα. Σύμφωνα με την υπουργό Στέγασης, Σίλβια Πινέλ, πολλά νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων έχουν χάσει σήμερα τις ελπίδες ότι μπορεί κάποια στιγμή να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αγοραστών πρώτης κατοικίας, εξέλιξη που θα έχει άμεσα θετική επίπτωση στον κατασκευαστικό και οικοδομικό κλάδο. Η ύφεση του κλάδου αυτού θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα η γαλλική οικονομία.

Ενας από τους λόγους είναι και οι υψηλές τιμές των κατοικιών, που λειτουργούν αποθαρρυντικά για πολλά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας, οι επενδύσεις στον κλάδο των κατασκευών αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 3,9% φέτος, έναντι πτώσης 3,3% το 2014. Εφόσον το πρόγραμμα στεφθεί με επιτυχία, εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν άμεσα 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή