Σύντομα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένας διαγωνισμός για το Θριάσιο

Προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου 2016, προκειμένου να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, έχουν οι ενδιαφερόμενοι για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Είναι η πολλοστή φορά που προκηρύσσεται ο σχετικός διαγωνισμός για ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία, καθώς μπορεί να ενισχύσει κατακόρυφα τόσο το εξαγωγικό εμπόριο όσο και τον ρόλο της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου στο εμπόριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό, θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (παραχωρησιούχος) και θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για 50 έτη του Εμπορευματικού Κέντρου συνδυασμένων μεταφορών, που θα κατασκευαστεί με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς την ιδιοκτήτρια της έκτασης, ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Στους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού προβλέπεται υπέρ του Δημοσίου η καταβολή ποσοστού επί του ετήσιου τζίρου της επένδυσης.

Ζητούν κίνητρα για αναβάθμιση

Με αφορμή την υποχρέωση και των ιδιοκτητών ακινήτων επιφάνειας μικρότερης των 50 τ.μ. να εκδίδουν ενεργειακά πιστοποιητικά (μέχρι σήμερα εξαιρούνταν), εφόσον επιθυμούν να πωλήσουν ή να μισθώσουν τα εν λόγω ακίνητα, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) έσπευσε να επισημάνει την πλήρη αδράνεια που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο, αναφορικά με την παροχή κινήτρων για την πραγματοποίηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Ειδικότερα, σήμερα έχει καταργηθεί κάθε φορολογική απαλλαγή, κάθε επιδότηση και κάθε πρόγραμμα στήριξης της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ στις επισκευές κτιρίων, από το 13% στο 23%. Στο πλαίσιο αυτό, στην πρόσφατη εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ στην Πάτρα, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, για τη θέσπιση φοροαπαλλαγών όσον αφορά τις δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή