Επενδύσεις 51,6 δισ. ευρώ σε εμπορικά ακίνητα στο εννεάμηνο

Επενδύσεις 51,6 δισ. ευρώ σε εμπορικά ακίνητα στο εννεάμηνο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έτος ρεκόρ για τις επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορικών ακινήτων (εμπορικά κέντρα και καταστήματα σε δρόμους υψηλής εμπορικότητας) αναμένεται να εξελιχθεί το 2015, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, συνολικά κατά το φετινό εννεάμηνο έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια ύψους 51,6 δισ. ευρώ για την απόκτηση εμπορικών ακινήτων, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξεως του 59% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επιχειρώντας μια αναγωγή σε ετήσια βάση, η Cushman συμπεραίνει ότι φέτος θα επενδυθούν 67 δισ. ευρώ, μέγεθος που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει ιστορικό υψηλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επενδυτική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ μόνο εντός των τελευταίων δύο ετών έχει διπλασιαστεί. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διεύρυνση των αγορών στις οποίες στοχεύουν πλέον οι ξένοι επενδυτές έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση αυτή, η οποία καθίσταται ακόμα πιο εντυπωσιακή αν συνεκτιμηθεί ο χαμηλός ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη και οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Ασφαλώς, οι ώριμες αγορές δεν απουσιάζουν από τη «λίστα» των επενδυτών, καθώς στη Βρετανία έχουν επενδυθεί ήδη 14,2 δισ. ευρώ κατά το φετινό εννεάμηνο, στη δε Γερμανία το ποσό άγγιξε τα 13,6 δισ. ευρώ.

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός ωθεί τους επενδυτές σε χώρες με μεγαλύτερο ρίσκο, όπως επίσης και σε μικρότερες πόλεις στις πιο ανεπτυγμένες αγορές. Ηδη, έχουν καταγραφεί επενδύσεις ρεκόρ σε Βέλγιο, Ολλανδία, στις σκανδιναβικές χώρες, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στη Νότια Ευρώπη, όπως επίσης και σε Ιρλανδία και Τουρκία. Στις περισσότερες από τις παραπάνω χώρες, οι εισροές κεφαλαίων έχουν υπερτριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου.

Τα εμπορικά κέντρα εξακολουθούν να αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή των επενδυτών, καθώς σε αυτά κατευθύνθηκαν συνολικά 26,7 δισ. ευρώ κατά το φετινό εννεάμηνο, ποσό που αποτελεί το 52% των συνολικών επενδυθέντων κεφαλαίων. Μεγάλο μέρος των συναλλαγών, και συγκεκριμένα 14,4 δισ. ευρώ, αφορούσε αγοραπωλησίες ολόκληρων χαρτοφυλακίων εμπορικών κέντρων. Πρόκειται για μέγεθος τέσσερις φορές υψηλότερο από τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών. Σύμφωνα με στελέχη της Cushman & Wakefield, η κατακόρυφη άνοδος των συναλλαγών χαρτοφυλακίων εμπορικών κέντρων μετατόπισε μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος στην αγορά της Γερμανίας, με αποτέλεσμα αυτή να ξεπεράσει τη Βρετανία για πρώτη φορά στην Ιστορία. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, επενδύθηκαν συνολικά 5,9 δισ. ευρώ για την απόκτηση εμπορικών κέντρων στη Γερμανία κατά το φετινό εννεάμηνο, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 22% του συνόλου, έναντι μεριδίου 19% της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή