Φτωχό σε επενδύσεις το 2015 στην ελληνική αγορά ακινήτων

Φτωχό σε επενδύσεις το 2015 στην ελληνική αγορά ακινήτων

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντήρηση δυνάμεων πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι εταιρείες του κλάδου των ακινήτων, περιορίζοντας τις επεκτατικές τους κινήσεις και τις νέες επενδύσεις, καθώς η κορύφωση της κρίσης χρέους της χώρας, κατά το δεύτερο τρίμηνο, και η συνακόλουθη τραπεζική αργία και η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, κατά το τρίτο τρίμηνο, λειτούργησαν αρνητικά σε τυχόν νέα σχέδια. Η συντηρητική αυτή τακτική αποτυπώνεται εν πολλοίς και στα αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου κατά το φετινό εννεάμηνο, καθώς μάλιστα οι επενδυτικές εταιρείες του κλάδου καταγράφουν απώλειες, τόσο λόγω της μείωσης των αξιών των ακινήτων του χαρτοφυλακίου τους όσο και λόγω της γενικότερης οικονομικής απραξίας των επιχειρήσεων, που περιόρισε την ανοδική τροχιά της ζήτησης στην αγορά γραφείων. Ο όμιλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών της τάξεως των 168,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Αιτία ήταν οι απώλειες που προέκυψαν από την αποτίμηση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στην εύλογη αξία, καθώς, αν δεν ληφθεί υπόψη η σχετική λογιστική αποτίμηση, τότε προκύπτουν κέρδη της τάξεως των 54,4 εκατ. ευρώ, έναντι 60,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις αξίας 94,8 εκατ. ευρώ, ενώ εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρώσει μία ακόμα συναλλαγή ύψους άνω των 22 εκατ. ευρώ, που θα αυξήσει το συνολικό ποσό των φετινών της επενδύσεων σε περίπου 117 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι καμία από τις παραπάνω εξαγορές δεν αφορούν ακίνητα εντός της ελληνικής επικράτειας. Αντιθέτως, η εταιρεία εστίασε τις κινήσεις της σε ακίνητα στη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ιταλία, από τις οποίες μάλιστα αναμένει σημαντική αύξηση των εσόδων από ενοίκια κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Ως εκ τούτου, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελείται πλέον από 316 εμπορικά ακίνητα (κυρίως τραπεζικά υποκαταστήματα και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 872.000 τ.μ. Επίσης, ο όμιλος πλέον κατέχει πέντε ακίνητα στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία και ένα στη Βουλγαρία. Η εύλογη αξία των επενδύσεων ανέρχεται σε 1,43 δισ. ευρώ. Οι προσθήκες νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό της συνέβαλαν και στην ενίσχυση της καθαρής κερδοφορίας της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (πρώην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ), της οποίας τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 47,9 εκατ. ευρώ, έναντι 36 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ιδιαίτερα θετική ήταν και η συνεισφορά των κερδών από αναπροσαρμογή των ακινήτων του ομίλου στην εύλογη αξία, τα οποία ανήλθαν σε σχεδόν 17 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,38 εκατ. ευρώ κατά το περσινό εννεάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία απέκτησε εντός του έτους δύο εμπορικά ακίνητα της αλυσίδας Praktiker Hellas, ενώ εντός του Αυγούστου ολοκλήρωσε και την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου εννέα καταστημάτων της Makro Cash & Carry. Ως εκ τούτου, τα έσοδα από ενοίκια ενισχύθηκαν κατά 15% σε 42,3 εκατ. ευρώ, έναντι 36,7 εκατ. ευρώ κατά το περσινό εννεάμηνο, καθώς όχι μόνον προστέθηκαν νέα ακίνητα, αλλά και ενσωματώθηκαν έσοδα προερχόμενα από τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2014.

Τζίρος από ένα ακίνητο

Αντίστοιχα, ο όμιλος REDS, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 10,4%, σε 4,5 εκατ. ευρώ, έναντι 4,1 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Σημειωτέον ότι ο κύκλος εργασιών προέρχεται αποκλειστικά από τη μίσθωση του εμπορικού πάρκου Smart Park. Ο κύκλος εργασιών του πάρκου ενισχύθηκε κατά 6%, ενώ άνοδο της τάξεως του 5% εμφάνισε και η επισκεψιμότητα. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία παρέμεινε ζημιογόνος, καθώς οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 0,35 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 0,9 εκατ. ευρώ κατά το περσινό εννεάμηνο.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα έσοδα της Pasal Development, η οποία, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο Athens Heart. Ειδικότερα, τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν σε 2,6 εκατ. ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ακινήτων του ομίλου διαμορφώθηκε σε 131,5 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 9,72 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών της τάξεως των 3,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα φετινά αποτελέσματα περιλαμβάνονται ζημίες 5,1 εκατ. ευρώ από ανάληψη δανείου που αφορά ακίνητο logistics στην Ελευσίνα. Ωστόσο, ταυτόχρονα, η εταιρεία απέκτησε και τα δικαιώματα μίσθωσης του εν λόγω ακινήτου, βάσει των οποίων θα εισπραχθούν ενοίκια ύψους 4,28 εκατ. ευρώ έως το 2018.

Εν τω μεταξύ, ζημίες της τάξεως των 19,1 εκατ. ευρώ σημείωσε κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου και ο όμιλος της Lamda Development, έναντι ζημιών της τάξεως των 4,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Βασικός λόγος για την εξέλιξη αυτή ήταν η αύξηση των ζημιών από την αποτίμηση των ακινήτων στην εύλογη αξία, καθώς αυτές διαμορφώθηκαν φέτος σε 20,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 7,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Πάντως, προ των αποτιμήσεων, η συνολική λειτουργική κερδοφορία του ομίλου (προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων) ενισχύθηκε κατά 4,4% σε 23,9 εκατ. ευρώ, έναντι 22,9 εκατ. ευρώ κατά το περσινό εννεάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή