Τεράστιες στεγαστικές ανάγκες στη Σουηδία λόγω προσφυγικών ροών

Τεράστιες στεγαστικές ανάγκες στη Σουηδία λόγω προσφυγικών ροών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα «μεγάλη πόλη» θα πρέπει να κατασκευάσουν οι Αρχές της Σουηδίας προκειμένου να καλύψουν τις αυξανόμενες στεγαστικές ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω του προσφυγικού ρεύματος που έχει κατακλύσει τη χώρα κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, αλλά και όσων αναμένεται να εισέλθουν το 2016. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης, ήδη φέτος έχουν εισέλθει στη σκανδιναβική χώρα 190.000 μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ συνολικά μαζί με τις αναμενόμενες εισροές του 2016 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 350.000. Ηδη τα προβλήματα είναι αυξημένα, καθώς πολλοί άνθρωποι διαμένουν σε θερμαινόμενες σκηνές του στρατού της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, η Skanska, κάνει λόγο για ανάγκη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ώστε να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες νέες υποδομές στέγασης.

Σύμφωνα με τη Skanska, η λύση ακούει στο όνομα ΣΔΙΤ, δηλαδή Συμβάσεις Δημοσίου–Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου να αντληθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια και να κατασκευαστούν νέες κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και πριν από την έλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, η Σουηδία αντιμετώπιζε έλλειψη κατοικιών, καθώς ο αριθμός των νεόδμητων κατοικιών υπολειπόταν της αύξησης του πληθυσμού. Πλέον, σε αρκετές πόλεις δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες κατοικίες για να καλυφθεί η ζήτηση, με αποτέλεσμα, π.χ., στη Στοκχόλμη αρκετοί ενδιαφερόμενοι να στρέφονται σε προάστια της πόλης προκειμένου να αποκτήσουν νέες κατοικίες. Ωστόσο, για να καλυφθεί και η ανάγκη στέγασης των μεταναστών, θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα συγκροτήματα σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν επαρκείς υποδομές, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεδομένου λοιπόν ότι το δημόσιο αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα, λόγω των διαρκώς αυξανόμενων ελλειμμάτων, οι ιδιώτες προτείνουν την αξιοποίηση του μοντέλου των ΣΔΙΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το σουηδικό μοντέλο εμφανίζει ρωγμές, με αποτέλεσμα οι σουηδικές αρχές να έχουν αρχίσει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα πριν από λίγες εβδομάδες, ώστε να περιορίσουν τον αριθμό των νέων προσφύγων που δέχεται η χώρα. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενημερώνονται οι πρόσφυγες ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι ίδιοι τη στέγασή τους ή, εναλλακτικά, να επαναπροωθούνται στη Γερμανία ή τη Δανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή