Σταθερά υψηλή η ζήτηση για τα χειμερινά θέρετρα των Αλπεων

Σταθερά υψηλή η ζήτηση για τα χειμερινά θέρετρα των Αλπεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών στην Ευρωζώνη, η αποδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με άλλα νομίσματα και η μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων, έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για την απόκτηση χειμερινών εξοχικών στις Αλπεις, αναφέρει σχετική έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, Knight Frank. Σύμφωνα με αυτήν, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφεται στις Γαλλικές Αλπεις και συγκεκριμένα στα θέρετρα του Βαλ ντ’ Ιζέρ και Μεριμπέλ, με 5,8% και 4,5%, αντίστοιχα. Το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφεται σε ακίνητα αξίας από 1,5 έως 2,5 εκατ. ευρώ, με θέρετρα όπως το Σαμονί και το Κουρσεβέλ να παραμένουν στο επίκεντρο της ζήτησης. Αλλη μια περιοχή που έχει επωφεληθεί από την αυξημένη ζήτηση είναι η πόλη της Μεζέβ, όπου ήδη κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο πωλήθηκε διπλάσιος αριθμός κατοικιών σε σχέση με το σύνολο του 2014.

Η Knight Frank επισημαίνει ότι καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της ζήτησης έχει διαδραματίσει το αδύναμο ευρώ, ιδίως για τους αγοραστές από τη Μεγ. Βρετανία, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, που εμφανίζονται να προτιμούν τις Γαλλικές και όχι τις Ελβετικές Αλπεις. Αιτία είναι ο μεγάλος έλεγχος της ελβετικής κυβέρνησης στο ποιος μπορεί να αγοράσει σπίτι στην Ελβετία και τι θα είναι αυτό και πού, με αποτέλεσμα αρκετοί ξένοι να επιλέγουν άλλες περιοχές των Αλπεων.

Στο Κουρσεβέλ, που αποτελεί κι ένα από τα πολυτελέστερα θέρετρα, οι τιμές αγγίζουν τα 25.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Γκστάαντ στην Ελβετία, το κόστος ανέρχεται σε 27.500 ευρώ/τ.μ., ποσό που είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο στο γαλλικό θέρετρο του Σαν Ζερβέ. Πάντως, ειδικά στις Γαλλικές Αλπεις, τα υπερπολυτελή ακίνητα αξίας άνω των 15 εκατ. ευρώ δεν καταγράφουν την ίδια ζήτηση, κυρίως λόγω της απουσίας των Ρώσων αγοραστών, αλλά και επειδή αρκετοί εύποροι άνθρωποι επανεκτιμούν την κατανομή του προϋπολογισμού για επενδύσεις, κυρίως με στόχο την απόκτηση περισσότερων ακινήτων σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Η έρευνα της Knight Frank επισημαίνει επίσης ότι η αγορά εξοχικών ακινήτων της Ελβετίας είναι πλέον δύσκολα προσβάσιμη για τους ξένους αγοραστές. Οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί, θέτουν όριο 20% επί των εξοχικών κατοικιών που επιτρέπεται να υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

Το όριο αυτό αφορά τόσο τους εγχώριους, όσο και τους ξένους αγοραστές. Ετσι, αν κάποιος ξένος επιθυμεί να αποκτήσει εξοχικό σε ένα από τα δημοφιλή θέρετρα, θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη διαθεσιμότητα. Για παράδειγμα στο Σαν Μόριτζ, οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 7,2% τον τελευταίο χρόνο, καθώς υπάρχουν πλέον ελάχιστες κατοικίες διαθέσιμες για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή