Οι πρόσφυγες στηρίζουν τα ενοίκια

Οι πρόσφυγες στηρίζουν τα ενοίκια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εξέλιξη αποτελεί για τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την ελληνική κυβέρνηση για την επιδότηση ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στις αρχές της εβδομάδας και αφορά σε συνολικό ποσό της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με την αρμόδια αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου είναι πολύ σημαντικό και η Υπατη Αρμοστεία θα ξεκινήσει αμέσως τις διαδικασίες προκειμένου οι οικογένειες των προσφύγων να στεγαστούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Μάλιστα, θα υπάρξει μέριμνα ώστε να υπάρξει η αναγκαία διασπορά των οικογενειών στο αστικό περιβάλλον, ώστε να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την τοπική κοινωνία και να αποφευχθούν φαινόμενα «γκετοποίησης».

Μέσω του σχετικού προγράμματος, αλλά και του αντίστοιχου το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες της χώρας και προβλέπει επίσης επιδότηση ενοικίου, αρκετοί ιδιοκτήτες βρίσκουν διέξοδο για την αξιοποίηση των ακινήτων τους, που σε αντίθετη περίπτωση θα παρέμεναν κενά, επιβαρύνοντάς τους με ΕΝΦΙΑ, έστω κι αν αυτός είναι μειωμένος κατά 20% για περιπτώσεις μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Εν τω μεταξύ, ανάλογο πρόγραμμα τρέχει και η οργάνωση «Αρσις», η οποία πρόσφατα απηύθυνε έκκληση σε ιδιοκτήτες αναξιοποίητων χώρων κατοικίας προκειμένου να παραχωρήσουν τα διαμερίσματά τους για τη στέγαση μεταναστών και προσφύγων. Ηδη, τρία διαμερίσματα, περίπου 50 τ.μ. το καθένα, έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό και τις επόμενες μέρες αναμένεται να εγκατασταθούν οι πρώτοι άνθρωποι, με προτεραιότητα στις οικογένειες και, γενικότερα, τις ευάλωτες ομάδες. Η «Αρσις» αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα των διαμερισμάτων και τη σίτιση και κοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων που θα επιλεγούν να μείνουν για όσο διάστημα επιθυμούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενοίκια των διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει κατά 20% κατά μέσο όρο από τις αρχές του 2012, όταν και ξεκίνησε η πτώση τους, έως τον φετινό Οκτώβριο. Μάλιστα, η εικόνα στην αγορά των ενοικίων επιδεινώθηκε κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, καθώς ανακόπηκε η πορεία επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης των ενοικίων που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο και δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, η ετήσια μείωση των τιμών ενοικίασης διαμορφώθηκε σε 5% και 4,2%, αλλά κατά το τρίτο τρίμηνο η πτώση επιταχύνθηκε και άγγιξε το 4,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή