Καταλύτης για την αγορά ακινήτων η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

Καταλύτης για την αγορά ακινήτων η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το επίπεδο διαμόρφωσης των τιμών, αλλά και την ενίσχυση του κλίματος σταθεροποίησης της οικονομίας και της πιθανής περαιτέρω χαλάρωσης, ή ακόμα και κατάργησης των κεφαλαιακών ελέγχων, θα εξαρτηθεί η πορεία των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2016. Κυρίαρχο ρόλο, βέβαια, αναμένεται να διαδραματίσει και η πορεία της διαδικασίας ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, αλλά και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, δύο παράγοντες που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της κτηματαγοράς.

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, από τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων είναι πιθανό να προκύψουν και επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως αν οι τράπεζες επιλέξουν να διαθέσουν χαρτοφυλάκια ακινήτων, όπως π.χ. ένα πακέτο ξενοδοχειακών μονάδων. Τέτοιες κινήσεις εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσουν αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, όσο και από funds του εξωτερικού, που έχουν επιστρέψει στην ελληνική αγορά τους τελευταίους μήνες και εξετάζουν πιθανούς επενδυτικούς «στόχους».

Σε κάθε περίπτωση, τον «τόνο» αναμένεται να δώσουν οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, ή αν χρειαστεί μπορούν να την εξασφαλίσουν, προκειμένου να προβούν σε μια σειρά κινήσεων στην αγορά. Προϋπόθεση βέβαια είναι να προκύψουν και οι απαιτούμενες αγοραστικές ευκαιρίες, καθώς πολύ συχνά, όταν οι ιδιοκτήτες/πωλητές των ακινήτων αντιληφθούν ότι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι μια ΑΕΕΑΠ, σπεύδουν να αυξήσουν το ζητούμενο τίμημα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα στελέχη των εταιρειών συχνά επισημαίνουν ότι οι τιμές στην ελληνική αγορά δεν έχουν διορθώσει όσο θα έπρεπε, τουλάχιστον σε επίπεδο που να αντανακλούν την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του 2015, η μεν Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ προχώρησε σε ελάχιστες κινήσεις. Συγκεκριμένα, απέκτησε εντός του έτους δύο εμπορικά ακίνητα της αλυσίδας Praktiker Hellas, ενώ τον Αύγουστο ολοκλήρωσε και την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου εννέα καταστημάτων της Makro Cash & Carry, αντί τιμήματος 60 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Εθνική Πανγαία, η οποία πλέον διαπραγματεύεται στο Χ.Α., ολοκληρώνοντας τη διαδικασία συγχώνευσης με τη MIG Real Estate, προχώρησε μεν σε συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 117 εκατ. ευρώ, αλλά καμία εξ αυτών δεν αφορούσε ακίνητα στην Ελλάδα. Η εταιρεία εστίασε σε επιλεγμένες αγορές ακινήτων (κυρίως κτίρια γραφείων) σε Βουλγαρία, Κύπρο και Ιταλία.

Οσον αφορά τα σχέδια του 2016, η Grivalia Properties ήδη δρομολογεί επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχειακά ακίνητα και γενικότερα ακίνητα με τουριστική χρήση, παράλληλα με το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης επιλεγμένων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τη διεκδίκηση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο. Δραστήρια αναμένεται να παραμείνει και η Εθνική Πανγαία, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η δραστηριοποίηση μιας ακόμα ΑΕΕΑΠ από τον όμιλο πληροφορικής Infoquest.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή