Σύντομα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τον Ιούνιο το νέο ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα

Εντός του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υποβολή τροποποιημένου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπως προκύπτει από τη συμφωνία που υπέγραψαν τα εμπλεκόμενα μέρη την τελευταία μέρα του 2015. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η νέα συμφωνία που υπέγραψε με το επενδυτικό σχήμα Jermyn Street Real Estate Fund IV LP επί της ουσίας επικυρώνει την πρόθεση των επενδυτών να διατηρήσουν το ίδιο τίμημα που είχαν προσφέρει στον αρχικό διαγωνισμό για την ανάληψη της εκμετάλλευσης του ακινήτου, ήτοι 400 εκατ. ευρώ, παρά τη μεταγενέστερη απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ, βάσει της οποίας θα πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά το αρχικό ΕΣΧΑΔΑ, που προέβλεπε την ανάπτυξη 100 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών. Το νέο χωροταξικό προβλέπει πως θα κτιστούν μόνο 13 πολυτελείς βίλες εντός του συγκροτήματος. Παράλληλα, όμως, θα κατασκευαστούν δύο υπερπολυτελή (έξι αστέρων) ξενοδοχεία στη θέση των σημερινών μονάδων Arion Hotel και Westin Hotel.

Πρόταση ΠΟΜΙΔΑ για παλαιές μισθώσεις

Να μη ζητείται δήλωση στοιχείων Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) στις περιπτώσεις καταχώρισης τροποποιήσεων υφιστάμενων μισθώσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΠΣ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων), αφού αυτό δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το πρόβλημα προέκυψε επειδή η ΓΓΠΣ, «ερμηνεύοντας διασταλτικά πρόσφατη διάταξη του Ν. 4342/2015 που αναφέρεται στην καταχώριση των στοιχείων των μισθωτικών συμβάσεων στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της, αξιώνει δήλωση στοιχείων ΠΕΑ και στις τροποποιητικές συμβάσεις υφισταμένων μισθώσεων, ενώ αυτό δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, καθόσον η συγκεκριμένη φορολογικού χαρακτήρα ρύθμιση δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ότι επεκτείνει την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ και στις υπάρχουσες μισθώσεις. Ειδικότερα, ο νόμος 4122/2013 (άρθρο 12) προβλέπει ρητά ότι η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική μόνον “κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή