Σε απόλυτη ισορροπία επανήλθε η ιρλανδική αγορά κατοικίας το 2015

Σε απόλυτη ισορροπία επανήλθε η ιρλανδική αγορά κατοικίας το 2015

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα ξεκάθαρο δείγμα «υγείας», οι τιμές στην αγορά κατοικίας της Ιρλανδίας συνέχισαν μεν την ανοδική τους πορεία κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, ωστόσο, ο ρυθμός της ανόδου έχει υποχωρήσει αισθητά, απομακρύνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης νέας «φούσκας» στην αγορά ακινήτων της χώρας.

Σύμφωνα με τα σχετικά της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι τιμές ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,5%, έναντι ανάλογης αύξησης κατά 7,6% τον Οκτώβριο και κατά 16,2% που είχε σημειωθεί στην αντίστοιχη σύγκριση του Νοεμβρίου του 2014 προς τον Νοέμβριο του 2013. Μάλιστα, σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Οκτώβριος 2015), οι τιμές σημείωσαν μικρή πτώση της τάξεως του 0,5%, όταν κατά την αντίστοιχη σύγκριση του Οκτωβρίου (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο), οι τιμές είχαν ενισχυθεί 1,6%. Στο Δουβλίνο, οι τιμές των κατοικιών ήταν υψηλότερες κατά 3,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, με τη μεγαλύτερη άνοδο με 6,1% να αφορά τις τιμές των διαμερισμάτων. Παρ’ όλα αυτά, η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως οι αξίες αυτές υπολογίζονται με βάση ένα χαμηλό αριθμό συναλλαγών, με αποτέλεσμα να καταγράφονται έντονες διακυμάνσεις. Σε κάθε περίπτωση, πλέον, οι τιμές στο Δουβλίνο είναι χαμηλότερες κατά 33,8% σε σχέση με το ανώτατο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί στις αρχές του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή