Στο 1,05 εκατ. ευρώ η μέση τιμή πώλησης κατοικίας στο Μανχάταν

Στο 1,05 εκατ. ευρώ η μέση τιμή πώλησης κατοικίας στο Μανχάταν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο σημείο τους διαχρονικά διαμορφώνονται πλέον οι τιμές πώλησης κατοικιών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, μετά και την ολοκλήρωση του τέταρτου τριμήνου του 2015. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας εκτιμήσεων Miller Samuel και του μεσιτικού ομίλου Douglas Elliman Real Estate, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 1,05 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 17% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το εν λόγω ποσό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 27 ετών, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τις δύο εταιρείες.

Το προηγούμενο υψηλό είχε ανέλθει σε 945.000 ευρώ και είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2008, δηλαδή ακριβώς πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, κάτι που συνέβη κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους και πυροδότησε την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων στο σύνολο των ΗΠΑ. Σημαντικό ρόλο στην άνοδο των τιμών κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους διαδραμάτισε το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν συναλλαγές που είχαν συμφωνηθεί ακόμα και πριν από δύο χρόνια, όταν δηλαδή ξεκινούσε η κατασκευή σειράς πολυτελών συγκροτημάτων κατοικιών, που απευθύνονται σε εύπορους επενδυτές που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και δεν βασίζονται σε τραπεζική χρηματοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νεόδμητα διαμερίσματα που πωλήθηκαν ανήλθαν σε 552, μέγεθος διπλάσιο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε σχετική κοινή έρευνα των εταιρειών Brown Harris Stevens and Halstead Property, που επικαλείται σε σχετική ανάλυσή του το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, αναφέρεται ότι οι συναλλαγές νεόδμητων ακινήτων διαμορφώθηκαν στο 26% του συνόλου της αγοράς. Μάλιστα, τα ακίνητα αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν προς πώληση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, αντιστοιχούσαν στο 24% του συνόλου, δείγμα της ανόδου των τιμών και της στροφής των πωλητών προς το ανώτερο τμήμα της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις Miller Samuel και Douglas Elliman Real Estate, η αγορά των ενοικιάσεων δείχνει να ακολουθεί αντίστροφη πορεία, καθώς ο δείκτης κενών ακινήτων διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο σε 2,87% (από 2,31% κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα), ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων εννιά ετών και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2006. Στο πλαίσιο αυτό, οι ιδιοκτήτες δεν δίστασαν να προσφέρουν τα υψηλότερα κίνητρα από το 2011, προκειμένου να προσελκύσουν νέους ενοικιαστές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το ότι οι υποψήφιοι χρήστες των ακινήτων έχουν πλέον αγγίξει τις αντοχές τους αναφορικά με το πόσα χρήματα μπορούν να δαπανήσουν για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος στο Μανχάταν, δεδομένου μάλιστα ότι τα ενοίκια αυξάνονται επί τέσσερα συναπτά έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή