Εκτός Αθήνας αναζητούν ευκαιρίες για επαγγελματική στέγη οι επενδυτές

Εκτός Αθήνας αναζητούν ευκαιρίες για επαγγελματική στέγη οι επενδυτές

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξανεμίστηκε μέσα σε 12 μήνες η αισιοδοξία που απέπνεε η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Αθήνας, η οποία την είχε φέρει στην πέμπτη θέση μεταξύ 28 αγορών αναφορικά με τις προοπτικές πραγματοποίησης επενδύσεων. Στη φετινή ετήσια έκθεση του Urban Land Institute (ULI) και της PriceWaterHouseCoopers (PwC), για τις τάσεις στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης για το 2016, η ελληνική πρωτεύουσα έχει υποχωρήσει στην προτελευταία θέση (27η) της σχετικής κατάταξης, ενώ η πρώτη πεντάδα απαρτίζεται κατά σειρά, από το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη και την Κοπεγχάγη. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η αισιοδοξία αυτή χάθηκε εντελώς «έπειτα από έναν χρόνο πολιτικού και οικονομικού χάους, όπου η έξοδος από το ευρώ αποφεύχθηκε χάρις σε φρενήρεις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής».

Η έρευνα επικαλείται δηλώσεις διεθνούς επενδυτή που αναφέρει ότι «πέρυσι είχαμε εκπλαγεί από τον αριθμό των ανθρώπων που έλεγαν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον ελκυστικές αγορές για να αναζητηθούν επενδυτικές ευκαιρίες. Εμείς δεν το πιστεύαμε αυτό τότε και δεν το πιστεύουμε ούτε σήμερα». Η φετινή κατακρήμνιση της χώρας οφείλεται στη δεινή οικονομική θέση της. Μάλιστα, πολλοί από τους επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι η κρίση απέχει ακόμα από το να λάβει τέλος. «Η Ελλάδα θα είχε σημαίνουσα θέση στην καθημερινή επικαιρότητα, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της μετανάστευσης και της Συρίας» να απασχολεί τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης, καθώς το πρόγραμμα λιτότητας που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές θα συρρικνώσει κι άλλο την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα, οι φόροι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Ως εκ τούτου, «η κατανάλωση θα υποφέρει, ενώ η αισιοδοξία των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ναδίρ» τονίζεται στην έρευνα.

Πάντως, από τα στοιχεία της έκθεσης, προκύπτει και η πεποίθηση των επενδυτών ότι θα αυξηθούν οι εισροές κεφαλαίων για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της χώρας. Μάλιστα είναι τέτοια η βεβαιότητα, ώστε η χώρα να κατατάσσεται στην έβδομη θέση της σχετικής κατηγορίας. Αντίστοιχα, σταθεροποιητικά αναμένεται να κινηθούν οι τιμές ενοικίασης, αλλά και οι αξίες των επαγγελματικών ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι οι ξένοι επενδυτές πιθανώς να εντοπίσουν αγοραστικές ευκαιρίες, καθώς, ακόμα και σήμερα, «ορισμένοι επενδυτές εξετάζουν την Ελλάδα, αν και όχι με την ίδια ένταση, όσο πριν από 12 μήνες» τονίζεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως αναφέρει ένας υπεύθυνος διαχείρισης επενδυτικού fund, «έως το τέλος του 2016, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα αγορά». Ακόμα κι έτσι, μόνο όσοι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, θα δεχθούν να διαθέσουν τα ακίνητά τους, από τη στιγμή που οι αξίες έχουν υποχωρήσει από 60% έως 85% (ανάλογα με το είδος του ακινήτου) από το 2007 μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή