Σε Λετονία και Ελλάδα η μεγαλύτερη πτώση τιμών κατοικίας στην Ε.Ε.

Σε Λετονία και Ελλάδα η μεγαλύτερη πτώση τιμών κατοικίας στην Ε.Ε.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής αγοράς κατοικίας η Ελλάδα, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των τιμών στην Ε.Ε., κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015, η εγχώρια κτηματαγορά υποχωρεί με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των υπολοίπων κρατών-μελών της Ε.Ε. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, μόλις πέντε χώρες καταγράφουν πτωτική πορεία των τιμών στην αγορά κατοικίας, με την Ελλάδα (στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος) να σημειώνει ετήσια πτώση της τάξεως του 6%, ενώ τη μεγαλύτερη κάμψη στην Ε.Ε. σημειώνει η αγορά κατοικίας της Λετονίας με μείωση κατά 7,6%.

Συνολικά, πτώση καταγράφουν πλέον μόλις πέντε χώρες, καθώς πέραν της χώρας της Βαλτικής και της Ελλάδας, υποχωρούν επίσης η Κροατία (-3%), η Ιταλία (-2,3%) και η Γαλλία (-1,2%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η αγορά κατοικίας της Σουηδίας με 13,7%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Αυστρία με αύξηση τιμών κατά 9,3%, η Ιρλανδία με 8,9% και η Δανία με 7,2%. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η αγορά κατοικίας στο σύνολο της Ε.Ε. σημείωσε ετήσια άνοδο της τάξεως του 3,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ η αντίστοιχη άνοδος σε επίπεδο Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 2,3%.

Το αρνητικό στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς κατοικίας είναι ότι η πορεία της επιδεινώνεται. Συγκεκριμένα, έπειτα από επτά διαδοχικά τρίμηνα επιβράδυνσης του ετήσιου ρυθμού μείωσης των τιμών των διαμερισμάτων, η τάση αυτή αντιστράφηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2015. Κατά το εν λόγω διάστημα, παρατηρήθηκε εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των τιμών των κατοικιών, καθώς αυτές υποχώρησαν κατά 5% και 6% αντίστοιχα, έναντι μείωσης κατά 3,9% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Πάντως, σε επίπεδο εννεαμήνου 2015, οι τιμές των τιμών των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 5,0% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 8,1%, που κατέγραψαν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014, και μείωσης κατά 7,5% συνολικά το 2014. Επισημαίνεται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν σωρευτικά μειωθεί κατά 40,9% από το 2008 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή