Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει η αγορά γραφείων της Αθήνας

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει η αγορά γραφείων της Αθήνας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά γραφείων της Αθήνας καταγράφει πλέον σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του κλάδου, τόσο οι τιμές ενοικίασης όσο και η ζήτηση έχουν σταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Σε σχετική έκθεσή της για την ευρωπαϊκή αγορά γραφείων, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills επισημαίνει ότι η ζήτηση που εκδηλώνεται από τις επιχειρήσεις αφορά, κατά κύριο λόγο, το κέντρο της Αθήνας και κυρίως την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, αλλά και τα βόρεια της πόλης (άξονας Λ. Κηφισίας), καθώς αμφότερες οι περιοχές διατηρούν την κυρίαρχη θέση τους στην αγορά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προσφέρουν απόθεμα γραφείων υψηλότερης ποιότητας, ενώ θεωρούνται και πιο προνομιακές περιοχές, με αποτέλεσμα η πλειονότητα της απορρόφησης γραφείων να αφορά τα συγκεκριμένα σημεία.

Στο κέντρο της πόλης, όπου εκτιμάται ότι φιλοξενείται το 11% του συνολικού αποθέματος γραφείων κατηγορίας Α΄ και Β΄, η προσφορά είναι σχετικά σταθερή, με το επίπεδο των ενοικίων για τα ποιοτικότερα ακίνητα να κινείται μεταξύ 204-240 ευρώ/τ.μ. ετησίως, ενώ ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων παραμένει κάτω από το 10%. Στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, το επίπεδο των ενοικίων για γραφεία χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών διαμορφώνεται από 72 έως 96 ευρώ/τ.μ. ετησίως, ενώ τα κενά γραφεία υπολογίζεται ότι αποτελούν το 13-15% του συνόλου. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Savills, τα ενοίκια γραφείων στον άξονα της Κηφισίας ξεκινούν από τα 108 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση και ανέρχονται έως τα 156 ευρώ/τ.μ. Παράλληλα, ο δείκτης διαθεσιμότητας για τα γραφεία της κατηγορίας Α΄ είναι κάτω από 10%, ενώ για τα γραφεία της κατηγορίας Β΄ ξεπερνά το 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό απόθεμα γραφείων στην Αθήνα επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς ήδη θεωρείται «γερασμένο» και περιορισμένο σε μέγεθος (υπολογίζεται ότι κινείται μεταξύ 2,2-2,4 εκατ. τ.μ.) ύστερα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας προστέθηκαν ελάχιστα νέα κτίρια γραφείων. Παράλληλα, εξακολουθούν να προσφέρονται στην αγορά διαμερίσματα που έχουν μετατραπεί σε γραφεία.

Σε ανάλογη ανάλυσή του για την πορεία της αγοράς γραφείων, ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, γενικός διευθυντής της Δανός & Συνεργάτες, είχε επισημάνει επίσης ότι η αγορά γραφείων σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2015, με τα ενοίκια να παραμένουν αμετάβλητα σε γενικές γραμμές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. «Στις κεντρικές λεωφόρους, όπως η Λ. Συγγρού, παρατηρείται μια μικρή μείωση της δραστηριότητας, συνεπώς και των επιπέδων των τιμών, ενώ σε άλλες περιοχές παρουσιάζεται μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών», επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στο πολιτικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον, το 2016 αναμένεται ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση σταθεροποίησης των τιμών στην αγορά γραφείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή