Πρόσωπα και πράγματα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα η δυνατότητα των ιδιοκτητών να μη φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει. Οπως προκύπτει από το ανανεωμένο έντυπο Ε1 για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, έχει προστεθεί στον πίνακα Δ2 ειδικός κωδικός (125-126), στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταγράφουν τα ανείσπρακτα ενοίκιά τους, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγησή τους. Σημειωτέον ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ακινήτων να έχουν προχωρήσει είτε σε αγωγή έξωσης προς τους ασυνεπείς μισθωτές είτε σε διαταγή πληρωμής ή και διαταγή απόδοσης μισθίου. Αυτό ορίζει η σχετική νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 30 Απριλίου.

ΣτΕ κατά φόρου κληρονομιάς σε υπό απαλλοτρίωση ακίνητα

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 166/2016) οι διατάξεις του Ν. 3842/10, οι οποίες επέβαλλαν την άμεση καταβολή φόρου κληρονομιάς σε υπό απαλλοτρίωση ακίνητα, παρότι αυτά παραμένουν ουσιαστικά δεσμευμένα επί σειρά ετών, χωρίς να μπορούν να αξιοποιηθούν. Το νομοθετικό πλαίσιο για το επίμαχο ζήτημα που ίσχυε πριν από το 2010 (Ν. 3842/2010) προέβλεπε ότι τα ακίνητα που κληρονομούνται και έχουν κηρυχθεί ως αναγκαστικά απαλλοτριωθέντα, φορολογούνται κατά τον χρόνο καταβολής της αποζημίωσης ή κατά τον χρόνο άρσης της απαλλοτρίωσής τους. Αντιθέτως, ο νόμος του 2010 προέβλεψε ότι μέσα σε ένα έτος από την ψήφισή του (δηλαδή μέσα στο 2011) όσοι κληρονόμησαν απαλλοτριωμένες εκτάσεις πρέπει να υποβάλουν αναδρομικά δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς.

Επένδυση 1 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Brookfield Property Partners

Επένδυση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Brookfield Property Partners στην κεντρική συνοικία του Ντουμπάι, όπου συγκεντρώνονται οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σε συνεργασία με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του εμιράτου, σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός πύργου γραφείου 53 ορόφων και συνολικής επιφάνειας 139.000 τ.μ. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη ανάπτυξη του είδους μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που σημειώθηκε πριν από επτά χρόνια. Ο νέος πύργος έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners και η κατασκευή του θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2018. Σύμφωνα με τους επενδυτές, οι μεγάλες εταιρείες αναζητούν παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και θα χρησιμοποιήσουν το Ντουμπάι ως «κόμβο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή