Εγκλωβισμένοι στην Πορτογαλία 4.000 ξένοι αγοραστές ακινήτων

Εγκλωβισμένοι στην Πορτογαλία 4.000 ξένοι αγοραστές ακινήτων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς «ομηρίας» έχουν βρεθεί χιλιάδες ξένοι επενδυτές στην αγορά κατοικίας της Πορτογαλίας, οι οποίοι αποσκοπούσαν στο να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα της «χρυσής» βίζας, για να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, περίπου 4.000 αγοραστές κατοικιών, προερχόμενοι από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι οποίοι έχουν επενδύσει τουλάχιστον 500.000 ευρώ έκαστος (αυτό είναι άλλωστε το ελάχιστο όριο που έχει θέσει το σχετικό πρόγραμμα), αναμένουν πάνω από 12 μήνες για την έκδοση της σχετικής άδειας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ενωση Μεσιτών και Επαγγελματιών της Αγοράς Ακινήτων της Πορτογαλίας, αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις έκδοσης βίζας μέσω της αγοράς κατοικίας αγγίζουν τις 4.000, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο τις επεξεργάζονται οι αρμόδιες αρχές δεν ξεπερνά τις δύο την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να περιμένουν έως πέντε χρόνια, ή και περισσότερο, προκειμένου να μπορέσουν να μείνουν στην Πορτογαλία. Εως τότε, είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους ανά τρεις μήνες, προκειμένου να μη θεωρηθούν παράνομοι!

Πρόκειται για εξαιρετικά απογοητευτική εξέλιξη για τους ίδιους, καθώς μάλιστα το σχετικό πρόγραμμα της Πορτογαλίας διαφημίζει την έκδοση άδειας παραμονής εντός περιόδου τριών μηνών (90 μέρες) από την κατάθεση των σχετικών εγγράφων. Παράλληλα, όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, είναι πλέον πολύ πιθανό οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να αρχίσουν να στρέφονται προς άλλες χώρες που προσφέρουν αντίστοιχα προγράμματα, όπως η Ισπανία, ή ακόμα και η Ελλάδα, αν και αρκετοί ενδιαφέρονται και για την αγορά της Γαλλίας, παρότι εκεί δεν παρέχεται κάτι αντίστοιχο.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στις αλλαγές που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά το σκέλος του ελέγχου, από το τέλος του 2014 και μετά, εξαιτίας των καταγγελιών για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, 11 άνθρωποι είναι σήμερα κατηγορούμενοι, ενώ παραιτήθηκε και ο τότε υπ. Εσωτερικών Μιγκέλ Μασέδο, παρότι δεν είχε άμεση ευθύνη, πλην εκείνης που έχει ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της Πορτογαλίας έχει αποδειχθεί και το πιο επιτυχημένο, καθώς μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.788 άδειες παραμονής σε νέους ιδιοκτήτες, με τα συνολικά κεφάλαια που εισέρρευσαν στη χώρα εξ αυτού του λόγου να υπολογίζονται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ από το 2012, όταν και εγκαινιάστηκε. Το 80% των εν λόγω αδειών αφορά Κινέζους αγοραστές. Ωστόσο πλέον, δεδομένης και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί, πολλοί Κινέζοι επενδυτές σκέφτονται πλέον άλλες λύσεις εκτός Πορτογαλίας, παρά το γεγονός ότι οι πορτογαλικές αρχές επιχειρούν εσχάτως να επιταχύνουν τις σχετικές προσπάθειες και να χορηγήσουν ταχύτερα τις εκκρεμείς άδειες παραμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή