Σύντομα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή του νέου ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες

Θέσεις «μάχης» λαμβάνουν ήδη οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων, ενόψει της διαμόρφωσης του νέου ΕΝΦΙΑ για το 2016, ο οποίος ναι μεν θα υπολογιστεί με βάση τις νέες, ως επί το πλείστον μειωμένες, αντικειμενικές αξίες, αλλά θα κληθεί να αποφέρει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 2,65 δισ. ευρώ και, μάλιστα, όπως φαίνεται από τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, με την προσθήκη κι ενός χαμηλού αφορολόγητου ορίου. Μιλώντας στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο πρόεδρος Στράτος Παραδιάς κατήγγειλε τις προθέσεις του υπ. Οικονομικών να επαναφέρει έναν πιο δίκαιο ΦΑΠ, θεσπίζοντας αφορολόγητο για όσους σήμερα δεν πληρώνουν τον αναλογούντα φόρο τους κι επιρρίπτοντας τα βάρη σε εκείνους που ήδη σήμερα πληρώνουν τα πολλά. «Ενας νέος ΦΑΠ δεν πρόκειται να είναι δικαιότερος, αν στείλει στην πόρτα των πλειστηριασμών ή και της φυλακής εκείνους που θα φορτώσει με νέα ασύλληπτα φορολογικά βάρη. Μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει σε βέβαιο εισπρακτικό “Βατερλώ”, απλά γιατί τα θύματα ενός ακόμη πιο ληστρικού ΦΑΠ δεν έχουν πια, δεν μπορούν και δεν θα πληρώσουν, με αποτέλεσμα σύντομα να αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιβάλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα για να καλύψει τα νέα ελλείμματα, ακόμη και σε βάρος εκείνων που υποτίθεται ότι θα ευνοηθούν», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς.

Παράταση προθεσμίας για τα αυθαίρετα

Εως τις 8 Οκτωβρίου παρατάθηκε η προθεσμία υπαγωγής στον νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (Ν.4178/2013), όπως προκύπτει από σχετική κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τη σχετική ρύθμιση έχουν αξιοποιήσει οι ιδιοκτήτες 941.470 αυθαίρετων κτισμάτων, από τα οποία πάνω από το 50% έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Μέχρι σήμερα, τα έσοδα υπολογίζεται ότι αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη προϋπολογιστεί επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ προς είσπραξη, με βάση τις αιτήσεις που εκκρεμούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή