Χρονιά-σταθμός για τις ΑΕΕΑΠ

Χρονιά-σταθμός για τις ΑΕΕΑΠ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέσεις μάχης» λαμβάνουν σταδιακά οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες προβλέπεται να πρωταγωνιστήσουν το προσεχές διάστημα, τόσο μέσω των απευθείας επενδύσεων σε ακίνητα, δεδομένων των ευκαιριών που καταγράφονται, όσο, κυρίως, λόγω του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν ως εξασφαλίσεις πληθώρα ακινήτων, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε αρκετά δισ. ευρώ. Αρκετά από αυτά τα ακίνητα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εξαγοράς από μια ΑΕΕΑΠ, εκτός από τα επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds) που εκ των πραγμάτων θα ενδιαφερθούν για τέτοιου είδους χαρτοφυλάκια.

Ταυτόχρονα, η πορεία των τιμών στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει τον καθοδικό της κύκλο. Κατά τη διάρκεια του 2015, οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων κατέγραψαν σταθεροποιητική τάση, με τα ποιοτικότερα ακίνητα να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση. Σύμφωνα με σχετική αναφορά της διοίκησης της Grivalia Properties στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας, κατά το 2016 «η προοπτική της αγοράς ακινήτων θα επηρεασθεί σημαντικά από την υποχώρηση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, από την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, καθώς και από τη συντομότερη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η υλοποίηση των παραπάνω θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η υλοποίηση, τέλος, του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα μειώσει το “ρίσκο χώρας” (country risk) και θα προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), γεγονός που θα οδηγήσει στην ανάταξη του κλάδου των ακινήτων», καταλήγει η Grivalia Properties.

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο και η επικείμενη αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ΑΕΕΑΠ από τον όμιλο της Infoquest αναμένεται να διαμορφώσουν νέο τοπίο στην αγορά, συμπληρώνοντας τις ήδη υπάρχουσες Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και Trastor AΕΕΑΠ. Η τελευταία βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, προκειμένου να διαμορφωθεί η νέα στρατηγική επέκτασης της εισηγμένης. Οσο για την εταιρεία του ομίλου της Infoquest, σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο, αρχικά θα περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο εννιά ακινήτων σε Καλλιθέα, Λεωφόρο Κηφισού (Αγιος Ιωάννης Ρέντης) και Θεσσαλονίκη, ενώ αφορά σε κτίρια γραφείων και αποθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή