Πρόσωπα και πράγματα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΜΙΔΑ: Αύξηση φορολογίας μισθωμάτων υπό προϋποθέσεις…

Μια πρωτότυπη, αν μη τι άλλο, πρόταση κατέθεσε η ΠΟΜΙΔΑ προς το οικονομικό επιτελείο, με αφορμή πρόσφατη αναφορά ανώνυμης πηγής του υπ. Οικονομικών, ότι είναι άδικο η μισθωτή εργασία να φορολογείται με ανώτατο συντελεστή 42% και τα μισθώματα μόνο με 33% (αφορά ετήσια έσοδα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως). Η ΠΟΜΙΔΑ συμφωνεί με τον παραπάνω ισχυρισμό και προτείνει τη θέσπιση αντίστοιχου συντελεστή και στη φορολογία μισθωμάτων, αλλά ζητεί επιπλέον, για λόγους ισονομίας, την αναγνώριση στους ιδιοκτήτες ακινήτων αφορολογήτου 9.500 ευρώ και την παροχή της δυνατότητας να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους οι δαπάνες ασφάλισης, συντήρησης-επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, καθώς και οι αποσβέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση και με τον ΕΝΦΙΑ σε ισχύ, η μόνη διέξοδος είναι η φοροδιαφυγή, καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών

Εργα ενεργειακής αναβάθμισης 80 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκηρύξει, αξιοποιώντας πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Αττικής. Από αυτά, περίπου 24 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση έως 1.400 κατοικιών στην Αττική. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής κ. Βασιλική Λάσκαρη, μιλώντας στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Πάντως, σύμφωνα με την κ. Λάσκαρη, προϋπόθεση για την προκήρυξή τους αποτελεί η θέσπιση νέου Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΚΕΝΑΚ). Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που έχει παρόμοιο χαρακτήρα, έχει ανασταλεί προσωρινά όσον αφορά το σκέλος των νέων χρηματοδοτήσεων, έως ότου εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Κατεβάζει τον πήχυ το Ντουμπάι για το γιγάντιο εμπορικό κέντρο

Περισσότερο «μετριοπαθή» στάση απέναντι στην ανάπτυξη ενός υπερ-εμπορικού κέντρου φαραωνικών διαστάσεων, το λεγόμενο Mall of the World, υιοθετεί πλέον το Ντουμπάι, προσαρμοζόμενο στη νέα πραγματικότητα των χαμηλών τιμών πετρελαίου, του ευρύτερου γεωπολιτικού ρίσκου στη γύρω περιοχή και της σχετικής επιβράδυνσης της τοπικής αγοράς ακινήτων. Ετσι, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Dubai Holding, που έχει αναλάβει το έργο, δεν προβλέπεται η κατασκευή ενός ενιαίου εμπορικού κέντρου, αλλά αντιθέτως, θα κατασκευαστούν τρία μικρότερα κέντρα σε διαφορετικά χρονικά στάδια. Η ανάπτυξη σε φάσεις θα περιορίσει το ρίσκο, καθώς θα είναι ευκολότερο να γίνουν προσαρμογές ανάλογα με τη ζήτηση και τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των εργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή