Αυξήθηκαν οι αγοραπωλησίες κατοικιών για 18ο μήνα στην Ισπανία

Αυξήθηκαν οι αγοραπωλησίες κατοικιών για 18ο μήνα στην Ισπανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε η αύξηση των αγοραπωλησιών κατοικιών στην Ισπανία και κατά τον Νοέμβριο, καθώς η άνοδος των συναλλαγών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 άγγιξε το 7,3%, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία των συμβολαιογράφων της χώρας. Πρόκειται για τον 18ο διαδοχικό μήνα αυξήσεων των πράξεων αγοραπωλησίας, δείγμα του ότι η ζήτηση έχει επανέλθει οριστικά στην ισπανική αγορά κατοικίας.

Μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφουν τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα, που είναι και περισσότερο προσιτά, ενώ σημαντική αύξηση της τάξεως του 11,4% σε ετήσια βάση σημείωσαν επίσης και οι πωλήσεις μονοκατοικιών. Στον αντίποδα, υποχώρησαν για 10ο διαδοχικό μήνα οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών, καθώς η ετήσια κάμψη τον Νοέμβριο άγγιξε το 18,6%.

Αναφορικά με τις τιμές, η εικόνα είναι περισσότερο ανάμεικτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις πωλήσεις, προκύπτει ότι η μέση τιμή πώλησης τον Νοέμβριο του 2015 διαμορφώθηκε σε 1.219 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 1,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα, τα διαμερίσματα υποχώρησαν κατά 0,6%, ενώ οι μονοκατοικίες κατά 0,8%. Αντίστοιχα, οι τιμές των μεταχειρισμένων διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 0,7% σε 1.320 ευρώ/τ.μ., αλλά οι αντίστοιχες των νεόδμητων διαμερισμάτων ενισχύθηκαν κατά 5,9% σε 1.666 ευρώ/τ.μ.

Πάντως, σε έτερη ανάλυση της εταιρείας εκτιμήσεων Tinsa, προκύπτει ότι οι τιμές πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1% στο σύνολο του 2015. Σύμφωνα με την έρευνα, η αγορά έχει ολοκληρώσει τον καθοδικό κύκλο της και έχει πλέον εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.

Η Tinsa επισημαίνει ότι τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι κατοικίες στην περιοχές της Καταλωνίας, της Μαδρίτης και των Βαλεαρίδων. Ειδικότερα, στην Καταλωνία η αύξηση άγγιξε το 5,3%, στη Μαδρίτη το 3,3% και στις Βαλεαρίδες το 2,7%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών της Tinsa από το 2007, όταν και ξεκίνησε η κρίση στην κτηματαγορά της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Στον αντίποδα, πτώση της τάξεως του 8,5% καταγράφηκε στο Ναβάρε, ενώ υποχώρηση κατά 4,3% σημείωσαν και οι τιμές στη Μούρθια. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης της Tinsa αφορά τόσο νεόδμητες όσο και μεταχειρισμένες κατοικίες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν βέβαια τη μεγάλη ανομοιομορφία στις τιμές από περιοχή σε περιοχή, καθώς αλλού αυξάνονται και αλλού υποχωρούν. Συγκεκριμένα, σε 21 επαρχίες οι τιμές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2015, ενώ σε άλλες εννέα επαρχίες καταγράφηκε πτώση τιμών μεγαλύτερη του 5%. Αναφορικά με το 2016, η Tinsa προβλέπει ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν, καθώς δεν αναμένεται κάποια ταχύρρυθμη άνοδός τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή